28 Temmuz 2012 Cumartesi

Serbest Bölgelerin ticaretimize katkısı


Türkiye son yıllarda serbest bölgeleri artırarak daha etkin kullanmaya başladı.İthalat ve ihraçat için çok büyük önem taşıyan serbest bölgelerimizin daha da artması gerekir.

2011 yılında 19 serbest bölge ,54 bin kişiyi istihdam ederek sadece ticaret değil işsizlik konusunda da ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.

30 yıla aşkın senedir faaliyet gösteren serbest bölgeler ülke ekonomisine ve istihdamına katkısı gerçekten çok yüksektir.

Yıllar içinde sayısı 19’a ulaşmış olan serbest bölgeler 1985 yılında, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımların ve teknolojinin girişini hızlandırmak, işletmeleri yönlendirmek, ihracat yapmak ve Türkiye'nin uluslararası ticaretini geliştirmek için kuruldu. Bu bölgeler sırasıyla: Ege Serbest Bölgesi, Bursa Serbest Bölgesi, Mersin Serbest Bölgesi, Antalya Serbest Bölge, İstanbul Endüstri ve Ticaret serbest bölgesi, Kocaeli Serbest Bölgesi, TÜBİTAK-MAM Teknoloji Serbest Bölgesi, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi, İzmir Serbest Bölge, Kayseri Serbest Bölgesi, İstanbul Trakya Serbest Bölgesi, İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi, Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi, Samsun Serbest Bölgesi, Gaziantep Serbest Bölgesi, Trabzon Serbest Bölgesi, Denizli Serbest Bölgesi, Mardin Serbest Bölgesi ve Rize Serbest Bölgesi.



Serbest bölgelerde faaliyet gösteren sektörler arasında, geçen yıl "sanayi ürünleri" yüzde 87,19 pay ile ilk sırada yer aldı. "Bitkisel ürünler" sektörü yüzde 6.16 pay ile ikinci oldu. Sıralamada üçüncü olan "işlenmiş tarım ürünleri"’nin payı yüzde 5.77 oldu. Geçen yıl yüzde 0,02 ile "Su kültürü" sektörü en az paya sahip oldu.
Yine geçen sene Türkiye yüzde 37,40 pay ve 8 milyar 468 milyon dolarlık hacim  ile Serbest Bölgelerden yapılan ticarette ilk sırada yer aldı. AB üyesi ülkeler yüzde 31.99 pay ve 7 milyar 245 milyon dolarlık hacim ile ikinci ve Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri 8.20 pay ve 1 milyar 857 milyon dolarlık hacim ile üçüncü oldular.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger