2 Ağustos 2012 Perşembe

Denizli'de mermer işçisi altın değerinde


Denizli sanayimizin yoğun olduğu illerin başında.Tekstilden sonra ağırlıklı olarak mermer ve traverten fabrikaları mermercilik sektörünü yukarıya taşıdı.


Türkiye ciddi oranda mermer ve traverten yataklarına sahip.İtalya'da mermerin bitmesi Türkiye^nin önemini daha da arttırdı.Gelişen Çin 'de bu alandaki ihtiyaçları için yönünü Türkiye'ye çevirince ,mermer sektörü için altın bir fırsat oluştı.


Hızla artan mermer fabrikalarında çalışacak iş gücü bulmak çok zorlaştı.İş-Kur 'un devreye girmesine rağmen çalışacak iş gücü bulunamadı.Bunun ana nedeni iş arayanların "masabaşı"işi araması gösteriliyor.


Bir ay içinde 800 kişiye bu alanda iş teklifinde bulunan İş-Kur!a sadece 14 geri dönüş oldu.


İş-Kur İl Müdürü Feridun Giresun, “Denizli´de tekstilin yanısıra özellikle mermer, kablo gibi çeşitli sektörlerin ön plana çıkması ve bunların ihtiyaçlarının karşılanması gibi programlara öncelik veriyoruz. Veri tabanımızda kayıtlı işsizleri, İş-Kur İl Müdürlüğü´ne davet ediyoruz. Bu anlamda örneğin sadece mermer sektöründe fabrikaların ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili olarak 800´ün üzerinde İş-Kur´a kayıtlı işsizimizi davet ettik. Bunlardan 14'ü davetimize icabet etti, onlardan da dördü işe gitmeyi kabul etti. Çalışıp çalışmadıklarını kontrol ettiğimizde maalesef üçünün çalıştığını, bir kişinin işten ayrıldığını gördük” dedi.


Eyüpoğlu Mermer'in sahibi Mehmet Eyüpoğlu, İtalya’da mermer rezervlerinin bittiğini, Çin’in hızlı büyümesi sebebiyle tedarik kaynağını Türkiye’ye kaydırmasından dolayı sektörün altın yılını yaşadığını ifade etti. Eyüpoğlu, “Herkesin işi dolu, elhamdülillah çok iyi. En büyük sorunumuz istihdam. Şu anda personel yetersizliğinden dolayı taahhütlerimizi yerine getiremez durumdayız. Herkes daha ziyade masabaşı iş istiyor.” dedi. Bu yıl 26 bin metrekarelik alanda toplam 8 milyon lira harcama yaparak mermer fabrikası kurmaya başladıklarını, işletmelerinin bir kısmının faaliyete geçtiğini anlatan Eyüpoğlu, “27 senedir işletmeciyiz, şimdi olduğu kadar istihdam sorunu yaşamadık. Böyle bir sorun yaşamayı beklemiyorduk. Tek vardiyayla 250 kişi istihdam edilecek ama biz bunların 60 kişisini altı ayda istihdam edebildik. Personel açığımızı bir türlü gideremiyoruz, bu yüzden taahhütlerimizi yerine getiremiyoruz. Fabrikamızın potansiyeline göre iş aldık ama personel eksikliğinden dolayı ciddi sıkıntı yaşamaktayız. Bizim pazarımızın yüzde 80'i ihracat. Şu an çok iyi, Türkiye’nin dünyada yükselen bir vizyonu var. Türkiye’ye dünyada bir güven var.” diye konuştu. Mermer sektöründe işletmelerin sigortasız işçi çalıştırma imkânı olmadığını belirten Eyüpoğlu, “Fason olma şansı yok. Asgari ücretle çalıştıran neredeyse yoktur. Fabrikamız tamamen otomasyon. Sistemli çalışan bir fabrika, blok kesim olan yerin haricinde hiç kimse 30 kilonun üzerinde taş kaldırmıyor.” şeklinde konuştu.

Kömürcüoğlu Mermer Genel Müdür Yardımcısı Çetin Apa da şu an için 15-20 elemana ihtiyaç duyduklarını, asgari ücretin de üzerinde bir rakam önermelerine rağmen çalıştıracak işçi bulamadıklarını söylüyor: “Sektörümüzün tamamında bir işçi arayışı var ve bu ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Mermer fabrikası dediğimizde hamal falan aramıyoruz biz, tam tersine ciddi anlamda işgücü niteliği olan, makinenin nasıl çalıştığını bilen, butonları, hattâ CNC dediğimiz tezgâhları nasıl çalıştıracağını bilen insanlar arıyoruz. Şu an 15-20´ye kadar işçi ihtiyacımız var. Onlarca mermer fabrikasının Denizli´de kurulu olduğunu düşünürseniz, sayı birkaç binleri zorluyor.”



kaynak www.ekonomihaberleri.org

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger