16 Ağustos 2012 Perşembe

İş kazaları en çok hangi gün oluyor?


Türk sanayi devleri Arçelik,Ford,Temsa,Mercedes Benz ve diğer büyük firmalarda 1970 yılından beri yapılan bir araştırma sonucuna göre iş kazaları en çok ilk iş günü olan pazartesi gününde yoğunlaşıyordu.

Ançak 2011 yılı verileri ise yeni açıklandı.Bu verilere göre en çok iş kazası Çarşamba günü olmuş."Pazartesi sendromu"bitmiş gibi görünüyor.

İşçi ve işverenleri ilgilendiren bu haberin ayrıntıları ;


Üyeleri arasında FordArçelikOyak Renault, Erdemir, İçdaş, Mercedes Benz Türk, Temsa ve Eczacıbaşı Vitra gibi Türk sanayi devlerinin bulunduğu ve kayıtlı 150 bin istihdamı temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası her yıl üyeleri arasında iş kazaları araştırması yapıyor. 2011 yılına ait sonuçları içeren araştırma ise geçtiğmiz günlerde tamamlandı. 70'li yıllardan bu yana yapılan araştırmada ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Fabrikalarda en çok iş kazası hep haftanın ilk iş günü olan pazartesileri yaşanıyordu. Bu da "Pazartesi Sendromu" olarak bilinen, haftasonu tatilinin ardından işbaşı yapma isteksizliğine dayalı dikkat dağılmasına bağlanıyordu. Nitekim kazalar, mesainin başlamasının ardından ilk üç saat içerisinde gerçekleşiyordu.
Artık bu durum değişti. 2011'de en çok kazanın çarşamba günleri yaşandığı ortaya çıktı. Yani pazartesi sendromu yerini cumanın beklenmeye başlandığı çarşamba günü olan hafta ortası heyecanına bıraktı. En çok kaza yaşanan gün sıralamasında pazartesi ikinciliğe yerleşirken onu salı, perşembe ve cuma günleri takip etti. İş kazalarında diğer detaylara bakıldığında ise geçtiğimiz yıllara göre değişen bir şey olmadı. 26-35 yaş grubu en çok kazaya uğrayanlar olurken, en fazla kaza bir nesnenin kesmesi ile yaşandı. En fazla Kocaeli'nde yaşanırken, onu İzmir ve Bursa takip etti. Ancak İzmir, Manisa ile birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'de birinciliğe yerleşiyor.    

kaynak www.ekonomi.haberturk.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger