30 Temmuz 2012 Pazartesi

Ağustos 2012'de piyasaları neler bekliyor



Ağustos ayında Avrupa’daki borç krizine ilişkin atılacak adımlar izlenirken FED’den gelebilecek parasal genişleme sinyali borsaları tekrar hareketlendirecek nitelikte.
Direnç seviyelerine yaklaşılması ve açıklanacak bilançoların hisse senetlerinde seçiciliği artırması bekleniyor. Milliyet'in haberine göre para piyasaları oldukça hareketli. Yaz ayının bunaltıcı sıcakları bile yeni pozisyon almayı ya da yatırım araçları arasında fırsatları değerlendirmeyi düşünenler için engel teşkil etmiyor. Temmuz ayı tamamlanırken hisse senetlerinde gözlenen atak, yatırımcıların aynı zamanda iyimserliğini de gösteriyor.



Bardağın dolu tarafını görmek isteyenler açısından oluşan fiyat dalgalanmaları yatırım fırsatı olarak değerlendirilecek nitelikte. Ağustos ayında ise piyasaların gözü, kulağı ABD’de olacak. FED’den gelecek olası bir parasal genişleme sinyali tüm varlık fiyatlarını olumlu yönde etkileyecek. Böyle bir durum İMKB’deki hisse senedi fiyatlarına da yansıyacak.

AVRUPA ATAKTA
Gelişmelere bakıldığında Avrupa borsalarının da atakta olduğu gözleniyor. Almanya Başbakanı Angela  Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, kendi ülkelerinin Euro Bölgesi’ni ayakta tutmaya “en derin görev” anlamında bağlı olduklarını ve Avrupa ortak para birimini korumak için gereken “her şeyi” yapacaklarını söylemekteler.

Sadece bu açıklama bile dünya borsalarını ve İMKB 100 Endeksi’ni yukarı taşımaya yetti. İMKB 100 Endeksi haftayı yüzde 4.18 oranındaki değer artışı ile 64.372 seviyesinden tamamlarken yılın en yüksek seviyesini de görmesine neden oldu.

BANKALAR ÖNE ÇIKIYOR

Yıl sonu için İMKB 100 kapanış tahminleri ise iyimser ve 70.000 - 71.000 seviyelerinde yoğunlaşıyor. Bu anlamıyla yılsonuna kadar yüzde 10’luk bir yükseliş potansiyeli daha olduğu söylenebilir.

Endeks üzerinde ağırlığının yüksek olması nedeni ile yukarı ataklarda banka hisseleri öne çıkıyor. Endeks yükselecekse şüphesiz yine banka hisseleri öncü olacak. Bu nedenle performansı yüksek banka hisseleri yakından izlenmeye devam edecek. Yılbaşından bu yana banka hisselerinin performansına bakıldığında ise İş Bankası (C), TSKB, Vakıfbank ve Halkbank yüzde 50’nin üzerindeki getirileri ile dikkat çekiyor. Banka endeksi ise haftayı yüzde 5.2 getiri ile kapatırken, banka endeksi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurum raporlarına bakıldığında ise Türk bankalarının 14 Ağustos’a kadar açıklayacakları bilançolarının operasyonel açıdan yılın en güçlü çeyrek dönem sonuçları olması bekleniyor. 2012 yılı İkinci çeyrek dönemi banka bilançolarının açılışını yapan Halkbank ise açıkladığı net kâr ile piyasayı pozitif anlamda şaşırttı.

Analist tahminlerin ortalaması 617 milyon TL iken bilançoya yansıyan net kâr 709 milyon TL oldu. Net faiz geliri ve net komisyon gelirlerinin beklentileri aşması bankanın kârını da olumlu yönde etkiledi. Haftayı 14.85 seviyesinde tamamlayan Halkbank için analistlerin hedef fiyat beklentisi 16 TL. Bankaların ikinci çeyrek karlılıklarında en önemli beklenti fazilerin gerilemesi ile ellerindeki bono portföyünün bir kısmı için değer artışı sağlanması.



kaynak www.bigpara.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger