27 Temmuz 2012 Cuma

İMKB Avrupa^dan nasıl Etkilendi



Turkish Yatırım Araştırma Müdürü M. Baki Atılal, bu durumu şöyle analiz etti.

Avrupa borsaları nisan ayı içinde artış kaydederken İMKB, ilk üç haftanın hepsini düşüşle tamamladı.
RAHATLAMANIN NEDENİ NE? 
“Yeni sorun İspanya’nın kısa ve uzun vadeli borçlanmalarında faizleryükselse de hedefin üzerinde borçlanma yapabildiği görüldü. Almanya’da kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen Zew Endeksi, 18 aylık zirveye çıktı. IMF, küresel büyüme tahminini yüzde 3,5’e çekti. Yine İspanya’nın kötü banka modeli uygulaması haberleri ki bankaların toksinlerden temizlenip bunlar için ayrılan 30 milyar Euro’luk kredininrahatlaması ve takipteki kredileri için gereken ek 29,1 milyar Euro’luk karşılıktan da kurtulması anlamına gelmesi, piyasaları rahatlattı.
TÜRKİYE NEDEN AYRIŞTI? 
TCMB’nin kontrollü parasal sıkılaştırmaya gitmesiyle ortalama fonlama maliyetinin yüzde 10,5’e kadar çıkması ve enflasyondaki sapmaların önüne geçmek için bunun bir süre daha devam edeceğinin açıklanması bu da istisnai günlerde artış demek, piyasaları etkiledi. Bankaların 2012 ilk çeyrek tablolarında net faiz marjlarında daralma bekleniyor. Yine komisyon gelirleri,yeni muhasebe sistemine göre uygulanıyor. Bunların yanında kredi ve mevduatın yatay seyrinin net ücret ve komisyon gelirlerindeki etkisiyle kârlılıkta, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 2 seviyesinde gerileme bekliyoruz. Piyasanın beklentisi ise yıllık bazda yüzde 10, çeyrek dönemde ise yüzde 1,5 seviyesinde. Tüm bu faktörler piyasanın 1.200 puanlık dar bantta hareket etmesine ve yurtdışındaki olumlu gelişmelere yeteri kadar katılamamasına neden oldu.”



kaynak http://www.capital.com.tr

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger