27 Temmuz 2012 Cuma

Petrol ve Ekonomi bağlantısı


Bildiğiniz gibi son senelerde İran,ABD,İsrail,AB ülkeleri arasında soğuk savaş sürüyor.Arap Baharı ve Suriye'deki son durum bu gerginliği arttırdı.İran Suriye'ye desteğini sürdürüyor.Böylece Esad diğer Arap ülkelerinde yaşanan gibi koloy kolay gidecekmiş gibi gözükmüyor.

İran'ın nükler programına devam etmesi Batı ülkelerinin İran'dan petrol alımını durudurmasına neden oldu.1 Temmuzdan itibaren ambargo başladı.Aslında bu karar 1 Ocak tarihinde alınmıştı.Ocak sonunda petrolun varil fiyatı 110 dolar civarında seyrediyordu.Şu sıralar petrol fiyatları 125 dolar seviyesine yükselmiş.

İran 137 milyar varil ile halen  Dünya'nın üçüncü büyük üreticisi.Ambargo kararına uymayacağını düşündüğüm Çin ve Hindistan gibi ülkeler İran'dan petrol almaya devam edeceklerdir.Bu da ambargonun ne derece etkili olabileceği konusunda şüpheler bırakmakta.

İran ambargoya karşı tepki olarak Hürmüz boğazını kapatacağını açıklamıştı.BAE ,Kuveyt gibi petrol üreticisi ülkeler bundan etkilenebilir.Yaz sonuna doğru petrol fiyatlarının nerelerde olacağını tahmin etmek zor.

Ömümüzdeki günler oldukça sıcak görünüyor.Dünya ekonomisi ve petrol çok daha fazla konuşulacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger