18 Mayıs 2013 Cumartesi

Merkez Bankası'ndan sert faiz indirimi


 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 5’ten yüzde 4,5’e düşürdü.

Banka ayrıca, Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 4’ten yüzde 3,5’e, borç verme faiz oranının yüzde 7’den yüzde 6,5’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranının ise yüzde 6,5’ten yüzde 6’ya indirildiğini duyurdu.

Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 0 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 10’dan yüzde 9,5’e çekti.
Merkez Bankası'ndan faiz kararı sonrası yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiği, yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatın zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamakta olduğu vurgulandı. Banka, mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarının seyrinin iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırlamakta olduğuna dikkat çekti.
Yakın dönemde sermaye girişleri gücünü korurken kredi artış oranlarının referans değerin üzerinde seyretmekte olduğunu kaydeden Merkez Bankası, PPK'nın, finansal istikrara dair risklerin dengelenmesi amacıyla, mevcut konjonktürde bir yandan faiz oranlarının düşük tutulmasının diğer yandan döviz rezervlerini artırıcı yönde makro ihtiyati tedbirlere devam edilmesinin yerinde olacağını belirttiğini ifade etti. Banka, "Bu doğrultuda, kısa vadeli faizlerde indirime gidilirken zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyonu katsayıları aracılığıyla ölçülü bir sıkılaştırılma yapılması uygun bulunmuştur" şeklinde açıklamada bulundu.
Merkez Bankası, açıklamasında, "Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır." şeklinde görüş ifade etti.

Küresel talepteki yavaşlama ve emtia fiyatlarının görünümünün enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskleri azaltmakta olduğunu kaydeden Banka, bununla birlikte, iç talep ve kredilerdeki artışların fiyatlama davranışları üzerindeki etkilerinin yakından izlenmekte olduğunu belirtti.

Banka'nın açıklamasının sonunda, "Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır." denildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger