14 Mayıs 2013 Salı

İMF borcumuz bitiyor ama ya diğer borçlar ??

    Ülkemizin IMF olan borcu bu gün yapılacak 421 milyon dolarlık ödeme ile kapanacak.Türkiye 19 adet anlaşma sonrası tek kuruş borcu olmayan bir ülke olacak.Elbette bu çok güzel bir gelişme iken madalyonun diğer yüzü pek parlak gözükmüyor.

Türkiye IMF ile ilk anlaşmayı 1961 yılında gerçekleştirdi.O günden bu güne 19 farklı anlaşma ile toplamda faizi ile birlikte 56,9 milyon dolar borçlandı.Bu gün itibarı ile bu borcun tamamı ödenmiş olacak.Ancak son 10 yıl içinde ki kamu borçlarındaki artış son derece yüksek gerçekleşti.Neticede borç kavramı iç ve dış borçların tamamını kapsamaktadır.Borcumuzu sıfırladık demek bu aşamada toplumu yanlış bilgilendirmek olacaktır.Her ne kadar olsa da iç borç kol kırılılr yen içinde kalır mantığı ile değerlendirilse de ,bir devletin iflasına sebep olabilir.Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında aynı hataya düşülmüş iç borçlanma senetleri ödenemeyince dışarıdan yüksek faiz ile borçlanmaya gidilmiştir.

    Türkiye Cumhuriyeti bu borç yükünü devir alarak ancak 1954 yılında kapatabildi. İkinci Dünya savaşı ve 1970 yıllarda yaşanan petrol krizi ülkemizin borç dengesini hep olumsuz olarak etkiledi.

Ancak bu dönemde iç ve dış borç dengesi yüzde yirmiler civarında kalmıştı .1980'li yıllar ile bu denge tamamen değişti.Dışa açılımın hızlanması,Ülkenin gelişmişlik seviyesinin yükselmesi ve siyasi belirsizlikler ağır borç yükü altına girilmesine neden oldu.

24 ocak kararları ve 1980 askeri darbesi bu sürece damgasını vurmuştu.Alınan kararlar ve sıkı para politikası 1987 yılına kadar uygulandı.1989 sonrası sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ile ağır borç yükü tekrar geri geldi.1990 yıllar 1999 krizi sonrası ve 2000 yılı başları ağır borç yükü artarak devam eder.

AKP son 10 yıllık iktidarı döneminde iç borç ve kamu borçları devasa büyümüştür.Kısaca özetlersek 80 yıllık Cumhuriyet dönemindeki Kamu borçlarını 100 kabul edersek son 10 yıldaki borçlanmayı 160 kabul etmemiz gerekir.

Yani devletin 80 yılda oluşan 257 milyar lira kamu borçu, son 10 yılda 316 milyar lira artarak 563 milyar liraya ulaşmıştır.

Buna ek olarak vadesine bakılmaksızın bu yıl ödenmesi gereken dış borç 149,6 milyar dolardır.Yani 100 milyar dolara ulaştığı gururla söylenen döviz rezervimiz bu borcu karşılamamaktadır.

Neticede borç borçtur.

kaynak http://www.21yyte.org



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger