11 Ocak 2014 Cumartesi

Birini elektrik çarpacak ama...

Birini elektrik çarpacak ama...


Elektrik dağıtım özelleştirmeleri geçtiğimiz yıl tamamlandı. 2010-2013 döneminde gerçekleştirilen ihalelerden devletin kasasına 12 milyar 744 milyon dolar girdi. Dağıtım şirketleri bu satınalma işleminin yüzde 20’sini kendi kasalarından karşılarken, geriye kalan yüzde 80’ni ise bankalardan kredi kullanarak gerçekleştirdi. Yani dağıtım şirketleri 10 milyar doları bankalardan temin etti. 

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, “Dağıtım şirketlerinin önemli bir bölümü banka kredilerini bu yıldan itibaren ödemeye başlayacak. Son bir yılda döviz kurundaki artış yüzde 20 oldu. İç ve dış faktörlerden kaynaklanan kur artışı şirketleri zorlayacak” dedi. Dağıtım şirketlerinin bütün işlemlerini TL üzerinden gerçekleştirdiğini hatırlatan Arslan, “Şirketler alacaklarını TL cinsinden tahsil ederken, borçlarını döviz cinsinden ödüyor. Dolayısıyla kurdaki makasın açılması şirketlerin nakit akışını ve ödeme güçlerini zayıflatacaktır” diye konuştu. 

Doğu’da işler zorlaştı

Arslan, elektrik dağıtım şirketlerinin yüklendikleri kredi borcunu tüketiciye yansıtmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirterek, “Yapılan anlaşmalar gereği kur ve diğer riskler dağıtım şirketleri tarafından üstlenilmiş durumda. Bu nedenle tarifelerde bir değişiklik beklemiyoruz” şeklinde konuştu. 

Döviz kurundaki dalgalanmadan en fazla kaçak-kayıp oranının rekor kırdığı Dicle, Vangölü ve Aras Bölgeleri etkilenmiş görünüyor. 

Örneğin kaçak-kayıp oranının yüzde 75 olduğu Dicle Bölgesi için 387 milyon dolar ödeyen İşkaya- Doğu Ortak Girişim Grubu bir taraftan borçlarını öderken diğer taraftan da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen hedefleri tutturmaya çalışıyor. Limak Enerji Grubu Koordinatörü İsmail Ergüneş , “Bu bölgeleri devralan gruplar özelleştirme için 634 milyon dolar ödedi. Ancak özelleştirme gelirinden daha önemlisi yıllardır düşmeyen kaçak-kayıp oranının düşürülmeye başlanması. Bu şirketlerin risklerinin hafifletilmesi ve hedeflerinin belki yeniden belirlenmesi gerekiyor” dedi.

88 milyar lira fatura ödedik

Türkiye’de geçen yıl 245,5 milyar kilovatsaatlik elektrik tüketildi. Yaklaşık 88 milyar lira fatura ödendi. AA’nın haberine göre, geçen yıl kişi başına tüketilen elektrik miktarı 3 bin 246 kilovatsaat, elektrik tüketim bedeli de 1168 lira oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tüketici fiyat endeksinde yer alan 1 kilovatsaatlik ortalama elektrik fiyatı ise geçen yıl 36 kuruş seviyesinde seyretti. Geçen yıl en fazla elektrik tüketimi 22.6 milyar kilovatsaat ile Temmuz da gerçekleşti.

Belediyenin kaçak elektrik intikamı!

Batman’ın Gercüş İlçesi’nde elektrik dağıtımını gerçekleştiren Dicle Elektrik A.Ş.,(DEDAŞ) 3 milyon liralık elekrtik borcunu bir türlü ödemeyen belediyenin elektriklerini kesti. 

Bunun üzerine BDP‘li Belediye Başkanı Esat Üner, işyeri açma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle içinde 4 personelin bulunduğu DEDAŞ İşletme Şefliği binasını mühürletti. Yaklaşık 2 saat içeride mahsur kalan personel daha sonra polisler tarafından kurtarıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger