29 Ocak 2014 Çarşamba

Beklenen karar açıklandı.Merkez Bankası'ndan şok faiz arttırım kararı

Merkez Bankası'ndan şok faiz arttırım kararı

Merkez Bankası sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın merakla beklediği kararını açıkladı. Merkez son dönemde TL'nin hızlı değer kaybettiği piyasaya tam bir şok yaşattı. TCMB gecelik borç verme faizini yüzde 12'ye yükseldi. Merkez haftalık repo faizini yüzde 4,5'tan yüzde 10 çıkardı ve bundan sonra fonlamanın temel olarak haftalık repo faizinden sağlanacağını belirterek ortodoks politikaya dönüş sinyali verdi.
Merkez Bankası'nın beklentilerin oldukça üzerindeki faiz artırım kararı Dolar/TL üzerinde etkisini hemen gösterdi. Karar açıklanmadan 2,25 seviyesinde olan Dolar/TL kuru 2,20'nin altına indi. Bu sabah itibariyle kur 2,17 seviyesine kadar indi.
Merez Bankası Olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından piyasaların hiç beklemediği kadar radikal faiz kararları aldı. Merkez gecelik marjinal fonlama oranı olarak adlandırdığı, borç verme faizini yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çekti. Borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten yüzde 8'e çıkarıldı. APİ çerçesinde piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e yükseltti.
Böylelikle Merkez Bankası'nın uzun süredir uyguladığı koridorun alt-üst bandı 3,5-7,75 (Ek parasal sıkılaştırma günleri yüzde 9) seviyelerinden 8-12 bandına çekildi. Merkez üst bantta 425 baz puan, faiz arttırımına gitti.
TCMB'nin oldukça 'şahin' kararları arasında belki de en önemlisi haftalık repo faizinin 550 baz puan artırırak yüzde 4,5'ten yüzde 10'a çıkarması oldu. Yaklaşık üç yıldır Merkez Bankası'nın uyguladığı ve sürekli yeni terimlerin eklendiği para politikası nedeniyle işlevini yitiren haftalık repo faizi yeni alınan kararla yeniden Merkez Bankası fonlama faiz olarak kullanılacağı açıklandı.
Merkez Bankası özellikle son aylarda 'bağımsızlık' konusunda oldukça eleştiriliyor. Bankanın oldukça radikal kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Faizlerin artırılmasına karşıyım. Temenim odur ki atacakları adım isabetli olur' açıklamasından birkaç sonra geldi.
Societe Generale'den Benoit Anne kararın ardından Son aylarda yatırımcılar tarafından bağımsızlığı sorgulanan TCMB'nin oyuna geri döndüğü yorumunu yaptı. Anne, kararı 'agresif ve kredibl' olarak yorumladı.
SADELEŞTİRME KARARI
Para Politikası Kurulu'nun yazılı açıklamasında iç ve dış piyasalardaki risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmelerin yaşandığı belirtilerek şu noktaların altını çizdi:
"Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlamak için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir."
Merkez Bankası'nın açıklamasında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğinin altı çizildi.
Deniz Yatırım başekonomisti Özlem Derici BloombergHT televizyonuna yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın aldığı kararların önemli şokları absorbe edebilecek güçte olduğunu söyledi. Derici şöyle konuştu:
"Bu kararın orta vadeli etkileri pozitif olacaktır. Reel ekonomide biraz maliyetine katlanacağız. Kredi maliyetinden artış ve dolayısıyla büyümeden fedakarlık edilebilir. Bizim öngörümüze göre Merkez Bankası'nın bu yıl 150 baz puanlık bir artışla büyüme tahminimiz yüzde 3 seviyesine çekmiştik. Şimdi bunu biraz daha düşürebiliriz."
kaynak www.wsj.com.tr.
Nihayet Merkez Bankası faiz silahını kullanmaya karar verdi.Kaçınılmaz olan bu karar sonrasında dolar ve Euro düşüşe geçti.Ancak ben  biraz kötümser bakıyorum.Bir süre iniş yapacak olan dolar ve euro tekrar yükselişe geçebilir.Umarım yanılırım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger