5 Ekim 2013 Cumartesi

Türkiye'de gelir dağılımı eşitsizliği

Türkiye'de gelir dağılımında belirgin bir iyileşme gerçekleşmiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini Katsayısı 2012'de geçen yıla göre sınırlı bir düşüş göstererek 0,402 oldu. 2011'de katsayı 0,404 olarak açıklanmıştı.
Gini Katsayısı'nın 0'a yakın olması gelir dağılımının düzeldiğine, 1'e yaklaşma ise gelir dağılımının kötüleştiğine işaret ediyor.
TÜİK verilerine göre 2012'de ülkenin en yoksul yüzde 20'lik kesimi ile en zengin yüzde 20'lik kesimi arasındaki gelir farkı büyük ölçüde değişmedi. En zengin yüzde 20'nin geliri en yoksul kesimin 8 katı oldu.
Buna göre nüfusun en yoksul yüzde 20 kesimi, toplam gelirin yalnızca yüzde 5,9'una sahip oldu. En zengin yüzde 20 ise toplam üretimin yüzde 46,6'sına sahip oldu. İkinci yüzde 20 kesim gelirin yüzde 10,6, üçüncü yüzde 20 kesim gelirin yüzde 15,3, dördüncü yüzde 20 kesim ise gelirin yüzde 21,7'sine sahip oldu.
2002 yılından itibaren bakıldığında gelir dağılımında belirgin değişim görülmüyor. 2002'de 0,44 olan Gini Katsayısı, 2005 yılında 0,38 seviyesine kadar inmişti. Ancak sonraki yıllarda yeniden 0,40 seviyesine yükseldi. Son 10 yılda en yüksek Gini Katsayısı 0,44 ile 2006 yılında görüldü.
Türkiye ekonomisi 2002-2012 yılları arasında ortalama yüzde 5,2 oranında büyüdü.
Türkiye'de gelir dağılımı konusunda çalışmalar yaşan İTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, gelir dağılımı konusunun yeterince gündeme gelmediğini belirterek, "Maalesef gelir dağılımı üzerinde yeterince kafa yormuyoruz. Siyasi anlamda Türkiye büyüme konusuna çok duyarlı. Ama büyümenin kalitesi, yoksulluğu giderici etkileri çok dikkate alınmıyor" diye konuştu.
Dünyada Türkiye'nin gelir dağılımı eşitsizliğinde en kötü ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Günçavdı, önümüzdeki yıllarda bozulmanın devam edebileceğini kaydetti. "Küresel likiditenin bol olduğu güzel günleri geride bıraktık. Bölgesel riskler yüksek ve küresel belirsizlikler arttı" diyen Günçavdı, "Gelir dağılımının düzeltebilecek konularda fırsatı kaçırdık" değerlendirmesinde bulundu.
Günçavdı'ya göre makroekonomik politikalardaki belirsizlikler, enflasyon gelir dağılımının düzelmemesinde başlıca etkenler arasında yer alıyor.
Dünya geneline bakıldığında Türkiye'nin gelir dağılımı bozuk ülkeler arasında yer alıyor. ABD İstihbarat Servisi CIA'nın verilerine göre Türkiye 136 ülke arasında 58'inci sırada yer alıyor. Gelir dağılımının ne iyi olduğu ülke sıralamasında İsveç 0,23 ile birinci sırada yer alıyor. Onu sırasıyla Slovenya, Montenegro, Macaristan, Danimarka ve Norveç izliyor. Gelir dağılımı eşitsizliğinde ise Güney Afrika 0,631 ile birinci sırada.
Bana göre gelir dağılımı eşitsizliği ülkede sosyal,politik ,siyasal ve adalet konusunda eksikliklerin ana parçası.Her alanda eşit ve adil olunmayı başarabilrsek Türkiye'nin aşamayacağı hiç bir sorunu kalmıyacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger