10 Ekim 2013 Perşembe

Kurban ekonomisi piyasalara bayram yaşatacak

Bayram alışverişleri, sadece hayvancılığa değil, ekonominin lokomotifi tüm sektörlere yarıyor. Bu yıl 10 milyon kişi seyahat edecek. Gıda ve tekstil alışverişleri ise bayram öncesi ve sonrası perakendecilerin yüzünü güldürecek.
EKONOMİ SERVİSİ 

Kurban Bayramı, kendi ekonomisini yaratıyor. Perakendeden hayvancılığa, turizmden gıda ve otomotive kadar tüm sektörler bayram bereketinden yararlanacak. Geçen yıl 3,5 milyar liraya ulaşan hayvancılık pazarının bu yıl 4 milyar liralık büyüklüğe çıkması bekleniyor. Ayrıca bu yılki Kurban’da tatilin 9 güne çıkması en büyük faydayı turizm sektörüne sağlayacak. Tur şirketleri, tatil turlarının neredeyse tamamını satmayı başardı. 1 milyon kişinin yurtiçine 250 bin kişinin de yurtdışına seyahat etmesi bekleniyor.

MARKETLER HAZIRLIK YAPTI 

Market zincirleri de bayrama hazır… Dev zincirler de Kurban Bayramı’nda iş başında olacak. Modern kesim tekniklerini kullanan marketler, Kurban Bayramı’nda İslami usullere uygun olarak veteriner, noter ve din görevlisi eşliğinde kesim yapacak. Büyükbaş kurbanlığın hisse fiyatı 695 lira ila 645 lira, küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 675-575 lira arasında değişiyor. Satın alınan kurbanlıklarda 12 aya kadar taksit seçeneği sunan marketler, Türk Kızılayı ve ZİÇEV gibi kurumlara bağış da yapıyor.

DERİ VE OTOBÜS DE ETKİLENİR

Bayramın en çok hareketlendirdiği sektör ise şüphesiz karayolu taşımacılığı… Bu yıl bayramı süresince 341 firma, 8 bin 500 otobüsü ile yaklaşık 7 milyon yolcu taşıyacak. Ayrıca bayramda THK dışında dernek, vakıf, cami gibi kuruluşlar da deri toplayabilecek. Bu yıl Kurban Bayramı’nda deriden elde edilecek gelirin 100 milyon lirayı aşması bekleniyor. 
YAKLAŞIK 10 MİLYON KİŞİ YOLLARDA OLACAK
Bayramda yaklaşık 1,5 milyon kişi turlarla tatile çıkacak, 7 milyonu aşkın kişi de otobüslerle yollara düşecek. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kurban Bayramı rezervasyonların yüzde 90’a ulaştığı belirterek, “Yurt içi turlarda 1 milyon civarında insan tatil yapacak ve yaklaşık 250 bin kişi de yurtdışına tatile çıkacak” dedi.
ERKEN MAAŞ ESNAFI UMUTLANDIRDI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geçen yıl 3,5 milyar lira olan kurbanlık cirosunun bu yıl  4 milyara çıkmasını beklediklerini ifade etti. Palandöken kamuda ‘erken maaş’ etkisiyle tüm sektörlerde 10 milyar liralık harcama beklediklerini de kaydetti. 
KREDİ KARTINA TAKSİTLE SATIŞ İMKANI DA VAR
Perakende gıda sektörünün büyük oyuncaları da bayram hazırlığına başladı. Migros’ta Kurbanlık koç fiyatları ise 575 lira ila 675 lira arasında değişiyor. CarrefourSA da kurban siparişleri adrese teslim edilecek şekilde web mağazasından sipariş verilirken, satın alınan kurbanlık lar özel emanet çadırında ücretsiz olarak bırakılabiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger