10 Ekim 2013 Perşembe

7 milyarlık bayram

7 milyarlık bayram


Kurbanlıktan tatile, giyim kuşamdan market alışverişine kadar, 9 günlük bayram tatili 7 milyar liralık ekonomi oluşturacak. Bu yıl kurban sayısı 3 milyona ulaşacak, 1.2 milyon kişi tatile çıkacak.
Bu yıl 9 gün sürecek olan Kurban Bayramı, ekonomiye de canlılık getirecek. Tatil boyunca yapılacak tüm harcamalar dikkate alındığında bayramda 7 milyar TL’lik dev bir ekonomi oluşacak. 3 milyondan fazla hayvanın kurban edilmesi beklenen bayramda, yaklaşık 4.2 milyar TL’lik bir hayvan pazarı oluşacak. Yurt içi ve yurt dışı tatil programı yapan 1 milyon 250 bin kişinin de tatilde 750 milyon TL harcama yapacağı tahmin ediliyor. Perakende sektörüne de doping etkisi yapacak olan bayramda 550 milyon TL civarında giyim harcaması ve 600 milyon TL civarında market alışverişi yapılması bekleniyor. Ayrıca memleketine uçak ve otobüs ile seyahat edecek olan vatandaşlar 120 milyon TL bilet, kendi aracıyla yola çıkanlar da 100 milyon TL akaryakıt harcaması yapacak. Bu rakamların üzerine ekstra harcamalar da eklendiğinde bayram ekonomisi 7 milyar TL’yi aşıyor. 
1.2 milyon kişi tatile çıkıyor
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy, 9 günlük tatil sürecinde 1 milyon kişinin yurt içinde 250 bin kişinin de yurt dışında tatile çıkacağını söyledi. Antalya ve Kıbrıs’ın tatil planında öncelikli yerler olduğunu belirten Ulusoy, kültür turlarında ise Doğu Karadeniz, GAP, Kapadokya ve Safranbolu turlarına yoğun talep gösterildiğini aktardı. Ulusoy, yurt dışı turlarıyla ilgili de vizesiz ülkeler başta olmak üzere, İtalya, İspanya, Fransa, Balkanlar, Afrika, Uzakdoğu, Dubai’nin ilgi gördüğünü belirtti.
Perakendede hareket başladı
Her yıl olduğu gibi bu yıl da perakende sektörü bayramı dört gözle bekliyor. Ucuz alışverişin adresi Mahmutbey’de yavaştan hareketlilik başlamış durumda. Esnafın beklentisi ise büyük. Yeme-içme ve kıyafet ile birlikte 1 milyar TL’yi geçmesi beklenen pazarda fiyatlarda geçen yıla oranla bir değişiklik yok. AVM’lerde de bayram telaşı başladı. Birçok markada yüzde 50’lere varan indirimler dikkat çekiyor.


Kaynak: stargazete.com/ekonomi/

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger