26 Aralık 2013 Perşembe

Kritik soru: Dolarda yükseliş sürecek mi?

Kritik soru: Dolarda yükseliş sürecek mi?


Bu yıl bazı para birimleri Fed etkisiyle dolar karşısında aşırı değer kaybetti. Ekonomistler 2014 için ne düşünüyor? 

Bazı para birimleri, Fed’in varlık alımını sonlandıracağı dedikoduları ve sonrasında gerçekleştirmesiyle dolar karşısında büyük değer kaybetti.
CNBC’ye konuşan ekonomistler, 2014’te de bu durumun devam edeceği kanısında. Credit Agricole bankasının Asya Pazar Araştırmaları Birimi Başkanı Mitul Kotecha, ABD ekonomisinde Hazine Tahvilleri’nin değerlenmesi, büyümenin hızlanması ve sermaye akışlarının artmasının gelecek yıl için dolara destek sağlayacağını söyledi. Kotecha, “Doların özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değerlenmeye devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK DARBE YEN VE EURO’YA

 Analist, 2014’te dolar karşısında en fazla Japon yeni ve Euro’nun değer kaybedeceğini söyledi. Yen, 2013 genelinde dolar karşısında yüzde 20 düştü. Euro ise aynı dönemde Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin etkisiyle ABD para birimi karşısında yüzde 3,7 değerlendi. Kotecha, “Yen için zor bir yıl olacak. Dolar/yen paritesinde 2014 sonunda 115 seviyesi görülebilir. Aynı şekilde Euro dolar gelecek yıl itibariyle dolar karşısında değer kaybedecek. Euro/dolarda gelecek yıl sonu itibariyle 1,28 seviyesi görülebilir” diye devam etti. Euro/dolar bugün 1,3694’den işlem görüyor. Dolar/yen ise 104.20 seviyesinde.

ANALİSTLER NE DÜŞÜNÜYOR?

 Westpac bankasının analistleri de 2014’ün ilk çeyreğinde Euro Bölgesi’ndeki büyüme ivmesinin ABD’yi yakalayamayacağını, bunun Fed parasal genişlemeyi azaltırken, Avrupa Merkez Bankası’nı (AMB) daha fazla parasal genişlemeye sevk edeceğine işaret etti Westpac’in Kıdemli Kur Analisti Sean Callow, “Bütün bu gelişmeler de en nihayetinde Euro’da değer kaybına neden olacak” dedi. Finansal danışmanlık şirketi IG Markets’ın Kıdemli Piyasa Analisti Chris Weston da 2014 sonu itibariyle Euro/dolarda 1,28 seviyesinin görüleceğini söyledi. Weston, “Euro’da değer kaybını getirecek en büyük etken siyasi konular gibi görünüyor. Avrupa Parlamentosu gelecek yıl seçime gidecek” dedi.

TÜRK LİRASINDA DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Kotecha, gelecek yıl dolar karşısında değer kaybına devam edecek para birimleri arasında Türk Lirası’nı da saydı. Analist, “Para birimlerinin değer kaybında, sermaye çıkışları, ülkelerin dış gelişmelere karşı savunmasızlığı da etkili olacak. Hindistan Rupesi, Endonezya Rupiası, Türk Lirası, Güney Afrika randı ve Brezilya Reali gelecek yıl dolar karşısında en kötü performansı gösterecek para birimleri olduğunu düşünüyoruz” dedi. 
 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger