19 Eylül 2013 Perşembe

Yurtiçi piyasalar "Fed" ile patladıYurtiçi piyasalarda, Fed'in varlık alımlarını azaltmama kararı ile hızlı alımlar geliyor

Yurtiçi piyasalar "Fed" ile patladı

Yurtiçi piyasalarda, Fed'in varlık alımlarını azaltmama kararı ile hızlı alımlar geliyor


Yurtiçi piyasalar "Fed" ile patladı
Yurtiçi piyasalar, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dünkü toplantısında, sürpriz bir şekilde varlık alım programını daraltmamasının etkisi ile, güçlü alışlarla açıldı.
Bloomberg'in Fed kararı öncesi düzenlediği ankete katılan 64 ekonomistin 33'ü, Fed'in Hazine tahvil alımlarını 5 milyardolar ya da daha az düşürmesini beklerken, 31 ekonomist, 10 milyar dolar ya da daha fazla bir azaltım bekliyordu. Fed, dünkü toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ekonomide iyileşmenin sürdüğüne ilişkin daha fazla işaret görmeleri gerektiğini kaydetti ve faiz oranlarındaki artışların büyümeyi olumsuz etkileme tehdidi konusunda uyarıda bulundu.
Fed'in bu sürpriz kararı sornası yurtdışı piyasalarda hisse senetleri hızlı yükselişler gösterirken, tahvil fiyatları düştü ve başta altın olmak üzere metaller ve emtiaya güçlü alımlar geldi.
Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi güne dünkü kapanışa göre 3.553,65 puan ya da yüzde 4.76 yükselişle 78.214,15 puandan başladı. Güçlü alışların devam etmesi ile birlikte endeks yüzde 6'nın üzerinde bir artış göstererek 79,300 seviyesine yaklaştı.

Analistler, BIST 100 endeksinin 78.600 - 79.000 aralığının direnç olarak takip edileceğini belirterek, bu seviyenin kırılması durumunda 81.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.
Fed'den kaynaklanan olumlu hava döviz ve tahvil piyasalarına da yansıdı. Dolar-TL Fed kararı sonrası Asya işlemlerinde 1.9330'lara kadar düştükten sonra, 1.7450 seviyelerinde dalgalandı.Gösterge tahvilin faizi dün yüzde 8.65'ten kapandıktan sonra, bugün 76 baz puan düşerek yüzde 7.89'a indi ve Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.
Merkez Bankası yarından itibaren döviz alım ihalelerinde tutarı 50 milyon dolardan 20 milyondolara indirdi.
Merkez Bankası 1 hafta vadeli 5 milyar lira tutarında repo ihalesi açtı. Merkez bugün 50 milyondolarlık döviz alım ihalesi düzenleyecek.
Ak Portföy Hisse Senedi Fonları Müdürü Hüseyin Gayde, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed toplantısının sonuçları birçok kişi için sürpriz oldu. Piyasalar 5 ila 15 milyar dolarlık bir varlık alım indirimi bekliyordu. Pozisyonlar da buna göre alınmıştı. Bu karar sonrası risk iştahındaki artış ile birlikte hisse senetlerinde yukarı potansiyel var" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger