10 Eylül 2013 Salı

Amazon.com CEO'su Washington Post'u satın aldı

Amazon.com AMZN +1.28% sitesinin kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos, Washington Post gazetesini 250 milyon dolara (483 milyon lira) satın aldı. Beklenmedik satış gazete endüstrisi ekonomisindeki düşüşün ve eski medyadan Silikon Vadisi'ne kayan gücün de bir göstergesi.
Satış, bir çok gazetenin hayatta kalmaya uğraştığı bir döneme denk geldi. Amerika Gazete Birliği'ne göre gazete reklam geliri 2007 ve 2012 yılları arasında yüzde 55 geriledi. Bunun da en büyük nedeni reklam verenlerin ve okuyucuların internete yönelmiş olması. Bazı gazeteler maliyetlerini düşürmeye çalışırken bazıları iflas etti. Daha üç gün önce New York Times 1993 yılında 1,1 milyar dolara satın aldığı Boston Globe gazetesini 70 milyon dolara sattı.
Bloomberg News
Bezos, Washington Post gazetesine gönderdiği mektupta "İnternet, habercilik sektörünün neredeyse tüm öğelerini değiştiriyor. Önümüzde bir harita yok. Onun için ilerleyeceğimiz bir yol çizmek kolay olmayacak. Yeni şeyler keşfetmeliyiz ki bu yeni şeyleri tecrübe etmemiz gerektiği anlamına geliyor." dedi.
Bezos, mektubunda gazete yönetimine gün be gün katılmayacağını da sözlerine ekledi.
Diğer yandan Washington Post Başkanı Don E. Graham Pazartesi günü verdiği bir röportajda, Bezos'un geçmiş performansını överek zorlu iş sektörlerinden kar elde edebilecek sabra sahip olduğunu belirtti. Ancak Graham, zorlukları da kabul ediyor.
Graham röportajın devamında, "Jeff, bir iş adamı sihirbaz değil. O da habercilik sektöründeki sorunu çözmek için diğerlerinin çalıştığı kadar çok çalışacak. Ancak sektöre çok şey katacak." dedi.
Bu yılın başında Graham, Allen & Co. yatırım bankasını Washington Post'u satın alabilecek birini bulması için görevlendirmişti.
Graham ayrıca birçok kişi ile de doğrudan görüşmeler yapmış Silikon Vadisi'ndeki tanıdıklarına kadar ulaşmıştı. Facebook FB +0.20% 'un sahibi Mark Zuckerberg'in de bir zamanlar danışmanlığını yapan Graham, Bezos'un da yer aldığı teknoloji dünyasının önde gelen isimleri ile ilişkiler tesis etmek için yıllarını verdi.
Birkaç ay önce Graham'ın bankacıları Bezos'a ulaştı ancak Bezos, uygun bir anlaşma yapacak zamanının olmadığını söyleyerek teklife uzak durdu. Konuya yakın kaynaklar, Temmuz ayında Bezos'un Graham'a bir e-posta atarak, "Eğer hala ilgileniyorsan, ben varım" dediğini belirtiyorlar.
1995 yılında Amazon'u hayata geçiren Bezos'un 26 milyar dolar civarında bir serveti bulunuyor. Bezos, servetinin çoğunu ise e-ticaret devi Amazon sayesinde elde etti. Forbes'e göre Bezos dünyanın en zengin 19. kişisi. Onun hemen ardından Google'GOOG +0.96% ın kurucusu Larry Page takip ediyor.
Geçen son 10 yılda Washington Post'un satışları ciddi şekilde geriledi. 2002 yılında 769 bin olan günlük tiraj 2012'de 472 bine kadar düştü. Aynı dönem için de gazetenin gelirleri ise yüzde 31 düşüşle 582 milyon dolara geriledi. Ayrıca 2002'de 109 milyon dolar kar elde eden gazete 2012'de 53,7 milyon dolar zarar etti.
Bu kayıpları önlemek için gazete maliyetlerini azaltmak için bir dizi adım attı.
Gazete daha önce sahip olduğu Newsweek dergisini 2010 yılında elden çıkardı.
1993 yılında büyükbabası Eugene Meyer'in gazeteyi satın aldığı Graham, şirkette çalışanlara yazdığı mektupta, "gazete sektörü cevaplayamadığımız bazı soruları peş peşe getirdikçe küçük şirketimizin bu gazete için en iyi yer olup olmadığını kendimize sormaya başladık" dedi.
Graham, ayrıca gazetenin son yedi yıldır gelirinin düştüğüne dikkat çekerek, "Buna cevabımız maliyetleri azaltmak ile oldu ancak bunun da bir sınırı olduğunu biliyorduk" dedi.
Öte yandan Bezos daha önce iş dünyasına yönelik haberler yapan Business Insider'a da yatırım yapmıştı.
Bezos'u tanıyan bir medya uzmanı, Amazon'un CEO'sunun bu alımı Washington Post'un dijital stratejisini geliştirmek için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.
Post'a ek olarak Bezos; Express newspaper, the Gazette Newspapers, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino ve Greater Washington Publishing'in de yeni sahibi olacak.
kaynak www.wsj.com.t

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger