1 Temmuz 2013 Pazartesi

TÜBİTAK iş fikri olanlara 100 bin liralık destek veriyor


TÜBİTAK iş fikri olanlara 100 bin liralık destek veriyor

Girişimciler için sunulan finansman desteklerine bir yenisi daha eklendi. TÜBİTAK, iş fikri olan ancak finans desteği olmayan girişimci adaylarına önemli bir fırsat sunuyor.
İş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim, iş rehberi ve 100 bin TL sermaye desteği veren TÜBİTAK, girişimcilerin 550 bin TL bütçeli projelerine de yüzde 75 oranında destek sağlayacak. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nca (TEYDEB) yürütülen program ile bireysel girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini firma kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmeleri için imkân sağlanıyor. İlk kez geçen yıl başlatılan programın 2013 yılı çağrı dönemi de başladı. Girişimciler, 3 Haziran’a kadar TÜBİTAK’a iş fikri başvurusunda bulunabilecek. Geçen yıl 119 girişimciye 100 bin lira sermaye desteği verilmişti. 2013 çağrısına çıkılan 1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı dört aşamadan oluşuyor. Programın ilk aşamasında girişimci adayları iş fikrini TÜBİTAK’a sunuyor. Seçilen fikirlere uzaktan eğitim, bilgi günü ve iş rehberi desteği sağlanarak, iş planı hazırlatılıyor.
Girişimcilere sermaye desteği sağlayan ve iş kurma fikirlerini gerçekleştiren projelerin ikinci aşamasında iş planları değerlendiriliyor. TÜBİTAK’ın desteklemeye uygun bulduğu iş planları için girişimci adayının kuracağı sermaye şirketine 100 bin liraya kadar geri ödemesiz teknogirişim sermaye desteği ve firmaya özel iş hayatında deneyimli bir iş rehberi sağlanıyor. Bu destekle ön prototip, demo, benzetim, yazılım algoritması gibi çıktılar geliştiriliyor. Üçüncü aşamada ise geliştirilen çıktılar değerlendiriliyor ve daha fazla Ar-Ge çalışması yapması gereken firmaların bütçesi 550 bin TL’ye kadar olan projeleri TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile yüzde 75 oranında destek sağlanabiliyor. Son aşamada da TÜBİTAK, proje çıktılarının ticarileştirilmesine yönelik proje pazarlarının düzenlenmesi, girişim sermayesi firmalarıyla bağlantıya geçilmesi gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor.
TÜBİTAK, program kapsamında birinci aşama iş fikri başvurularını online olarak almaya başladı. 2013 yılı çağrı takvimine göre girişimciler 3 Haziran Pazartesi günü mesai bitimine kadar başvurularını yapabilecek. Çağrı kapsamında herhangi bir konu ayrımı gözetilmeksizin, tüm teknoloji alanlarından teknoloji odaklı iş fikri başvuruları kabul edilecek. İlk kez geçen yıl başlatılan programın başvuru şartlarında bu yıl bazı değişikliklere gidildi. Buna göre girişimci adaylarının başvuru tarihinde 45 yaşından gün almaması gerekiyor. Programa üniversite mezunları ile yüksek lisans veya doktora öğrencileri de başvurabilecek.

Ülkemizde girişimcilerin desteklenmesi amacı ile bü tür desteklere çok ihtiyaç var.Ülkemizdeki bankaların bu türlü desteklere daha fazla önem vermesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger