29 Nisan 2013 Pazartesi

Düğünler başladı, 20'den fazla sektör hareketlendi



Yaz bereketiyle geliyor.Sünnet ve düğün sezonunun başlaması ile birlikte 20 geçen sektörde hareketlilik yaşanıyor.


Düğünler başladı, 20'den fazla sektör hareketlendi

İlkbahar aylarıyla yoğunlaşmaya başlayan düğünler, kuyum, mobilya, beyaz eşya, gelinlik, fotoğraf gibi 20'den fazla sektöre hareket kazandırıyor                                   






Türkiye'de bütçesi yıllık 15 milyon liraya ulaşan düğün, sünnet, nişan törenleri, 20'yi aşkın sektöre hareket kazandırıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2012 yılında 603 bin 751 kişi evlendi. İstanbul 110 bin 478 nikahla ilk sırada yer alırken, Ankara'da 36 bin 191, İzmir'de 32 bin 403 çift dünya evine girdi.
İstanbul Toplantı ve Düğün Salonları İşletmecileri Esnaf Odası (İSTDO) Başkanı Ümit Yaşar Demir, Türkiye'de düğünsektörünün her yıl yüzde 10 büyüdüğünü bildirdi. Her 3 kişiden birinin evlenme çağında olduğunu ve bu genç nüfusun büyümeyi tetiklediğini belirten Demir, gelir artışıyla birlikte harcamaların da arttığını vurguladı.

-"Gelir düzeyi arttı organizasyonlar renklendirdi"

"2001 yılında kişi başına 2 bin 500 dolar olan milli gelir, artık 10 bin dolara seviyelerine çıktı.Düğün etkinlikleri için harcanan bütçe de 10 yılda 4 kat arttı" diyen Demir, 10 yıl önce yalnız pasta kesilerek yapılan düğünlerin yerini, yemekli, bütçeye göre farklı aktiviteleri barındırandüğünlerin aldığını belirtti.
Demir, "İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilecek düğün maliyeti davetli başına 100-250 TL, restoranlarda ise kişi başına maliyeti 75-150 lira arasında. Düğün salonundaki maliyet ise 2-7 bin lira arasında değişiyor" dedi.
Düğün, nişan ve sünnet törenlerinin Türkiye'de ekonomiye önemli oranda katkı sağladığını savunan Ümit Yaşar Demir, bir düğün hazırlığının, beyaz eşya, mobilya, gelinlik damatlık,düğün salonu, kuaför, çiçek, fotoğraf ve video çekimi gibi 20'den fazla iş kolunu hareketlendirdiğini söyledi.

-Yıllık 15 milyon liralık harcama

Demir, geçen yıl evlenenlerin düğün nedeniyle ortalama 20 bin lira civarında harcama yaptığını, yıllık 12 milyon liralık ekonomik hareketliliği sağlayan bu rakamın sünnet ve nişan törenleriyle 15 milyon liraya ulaştığını, Türkiye'de evlilik için yapılan harcamaların otomotiv sektörüne yapılandan daha büyük bir rakam olduğunu bildirdi. Çiftlerin bu süreçte birçok eşyayı yeni aldığını, sünnet düğünü yapanların dahi evlerini boyattığını, hatta mobilyalarını yenilediğini kaydeden Demir, "Düğüne gidenlerin yaptığı hazırlıkları da bu olayın içine katarsak, düğün sektörünün dünyada adı konulmamış en büyük sektör olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Düğünler için alınan yüzde 18 tutarındaki KDV'yi eleştiren Ümit Yaşar Demir, düğünlerin "eğlence sektörü" arasında değerlendirilmemesi, yeni yuva kuran ailelerden KDV alınmaması gerektiğini savundu.

-İzmir'de ilgi kır düğününe

İzmir Düğün Salonları Derneği Başkanı Levent Demirkurt ise İzmir'de yaz aylarında kır düğünlerine ilginin daha fazla olduğunu söyledi. Ekim, kasım, aralık aylarında kapalı salonlarının, bunun dışında kalan dönemlerde ise kır bahçelerinin tercih edildiğini vurgulayan Demirkurt, bunun da ruhsatsız çalışan bir çok işletmenin türemesine yolaçtığını söyledi.
"İzmir'de mantar gibi kır bahçesi açılıyor" diyen Demirkurt, belediyelerin konuya ilgi göstererek ruhsat denetimlerini sıklaştırması gerektiğini bildirdi.





0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger