Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 büyüyerek beklentileri aştı. Dow Jones'un anketine katılan ekonomistlerin beklentisi büyümenin yüzde 3,5 olacağı yönündeydi.
İlk çeyrek büyüme oranı ise yüzde 3'den yüzde 2,9'a revize edildi. Böylece yılın ilk yarı yılında büyüme yüzde 3,7 oldu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış büyüme oranı yüzde 2,1 oldu.
Cari fiyatlarılar Gayri Safi Milli Hasıla (GSYH), ikinci çeyrekte 209,7 milyar dolar, ilk çeyrekte ise 198,7 milyar dolar oldu. Yılın ilk yarısında GSYH, 408.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Harcamalar yöntemiyle rakamlara bakıldığında hanehalkının nihai tüketim harcamalarındaki toparlanma dikkat çekiyor. Nihai tüketim ilk çeyrekteki yüzde 3,1'lik artışın ardından, ikinci çeyrekte yüzde 5,3 artış gösterdi. Hanehalkının tüketimi 2012'nin dört çeyreğinde de daralmış ve yıllık yüzde 0,6 daralmıştı.
İkinci çeyrekte devletin nihai harcamaları yüzde 7,4, sabit sermaye artışı yüzde 3,7, mal ve hizmet ihracı yüzde 1,2 arttı. Mal ve ithalatı ise yüzde 11,7 oranında azaldı.
Büyümeye en büyük destek bu çeyrekte de yurt içi talepten geldi.
Büyümeye en büyük katkıyı yurt içi tüketim yaptı. Yurt içi tüketimin büyümeye katkısı 3,4 puan oldu. Devlet harcamalarının katkısı 0,8 puan, devletin yatırım harcamaları 1,4 puan, stok değişimleri 2,3 puan katkıda bulundu. Büyümeye, net ihracatın 3 puan, özel yatırımlar ise 0,5 puan düşüş yönünde olumsuz katkı yaptı. İlk çeyrek büyüme rakamlarına da yurt içi tüketim ve devlet harcamaları en büyük katkıyı yapmıştı.
Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, büyümenin beklentileri aşmasında stok birikimi ve kamu harcamalarındaki artışın etkili olduğunu belirtti. "İç talepteki canlanmanın yüksek olmasını bekliyorduk" diyen Derici, "Ancak stok ve kamu harcamalarındaki artış beklentileri aştı" dedi. Derici, özel yatırım harcamalarının büyümeye negatif katkı yapmaya devam ettiğini buna rağmen bir toparlanma görüldüğünü belirtti. Derici, gelen verilerin yüzde 4'ün altında bir büyüme işaret ettiğini ve beklentilerinin yüzde 3,5 büyüme olduğunu sözlerine ekledi.
Burgan Yatırım Başeekonomisti Haluk Bürümcekçi de yılın ikinci yarısında yükselen faiz ve TL'deki değer kaybı nedeniyle yıl sonunda yüzde 3,5 büyüme öngördüklerini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa'daki toparlanmanın da yardımıyla ikinci yarıda altın hariç ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını beklediklerini belirterek, "İlk yarıdaki yüzde 3,7'lik büyüme OVP hedeflerimiz çerçevesinde gerçekleşmiştir. Dün açıklanan veriler sanayi üretimindeki artışın Temmuz'da da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Hükümetin Orta Vadeli Planı'nda yıl sonunda yüzde 4 büyüme hedefleniyordu. Ancak ekonomi yönetiminden son dönemde gelen açıklamalarda büyümenin yüzde 4'ün altında kalabileceği ifade ediliyor.
Üretim yöntemiyle büyüme verilerine bakıldığında tarım sektörü, yüzde 5,4, imalat sanayi yüzde 3,4, enerji yüzde 2,7, inşaat yüzde 7,6, perakende ticaret yüzde 5, otel ve lokantalar yüzde 14,9, ulaştırma yüzde 3,3 oranında büyüdü.
kaynak http://www.wsj.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder