Arka arkaya gelen küresel krizler tüm Dünyada ve ülkemizde işsizlik oranlarını arttırmıştı.Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Şubat-Nisan döneminde işsizlik oranlarında düşüş oldu.Yaz dönemi ve mevsimsel işçi göçünün olduğu bu zamanlarda verilerin ne derece doğru olduğu tartışılır.
Küresel kriz ile birlikte yükselen işsizlik tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkiliyor. Avrupa’da pek çok bölgede halk, işsizlik sorununa çözüm olması adına demokratik haklarını savunabilmek için eylem yoluna gidiyor.Türkiye’deki duruma bakacak olursak mevsimsel işçi göçünün yaşandığı şu dönemlerde Türkiye İstatistik Kurumu’na göre işsizlik azaldı.
TÜİK Şubat, Mart ve Nisan 2011 istihdam verilerine göre işsizlik oranı 2,9 puanlık azalış ile yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’in verilerinde tarım sektöründeki artış oranları da dikkat çekiyor.
İşsizlik Oranının En Yüksek Olduğu il, AdanaTürkiye İstatistik Kurumuna göre, geçen yılın Mart ayına göre bu yıl işsiz sayısı 622 bin kişi azalışla 2 milyon 816 bin kişi olarak belirlendi. 2,9 puanlık azalış ile yüzde 10,8 seviyesine gelen işsizlikoranının kentsel yerlerde 3 puanlık azalışla yüzde 12,6, kırsal alanlarda ise 2,6 puanlık azalışla yüzde 7,1 oranında olduğu belirtildi.
İşsizlik oranının Türkiye genelinde ortalama yüzde 11.9 olduğu tahmin ediliyor. TÜİK’e göre işsizlik oranının en yüksek olduğu iller sırasıyla Adana, Hakkari ve Van. En düşük olduğu il sıralamasında ise Bayburt ilk sırada yer alıyor. Bayburt’u Artvin ve Gümüşhane takip ediyor.
Kurumsal Olmayan Çalışma Çağındaki Nüfusta Artış VarTÜİK verilerine göre, geçen yılın Mart ayına göre bu yılki dönemde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus 955 bin kişi artışla 53 milyon 242 bin kişiye ulaştı.
2011 yılı Mart döneminde Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.8 puanlık artışla yüzde 49 olarak gerçekleşirken erkeklerde bu oran, 0,7 puanlık artışla yüzde 71, kadınlarda ise yüzde 1,1 puanlık artışla yüzde 27,9 olarak belirlendi.
İşgücüne katılma oranı en yüksek Rize
TÜİK’e göre, işgüne katılma oranlarını, 2010 hanehalkı işgücü araştırması yıllık sonuçlarına göre Türkiye genelinde ortalama yüzde 48.8 olarak belirlendi. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller ise sırayla Rize, Artvin ve Burdur olarak tahmin ediliyor. İşgücüne katılım oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa.
TÜİK’e göre, işgüne katılma oranlarını, 2010 hanehalkı işgücü araştırması yıllık sonuçlarına göre Türkiye genelinde ortalama yüzde 48.8 olarak belirlendi. İşgücüne katılma oranının en yüksek olduğu iller ise sırayla Rize, Artvin ve Burdur olarak tahmin ediliyor. İşgücüne katılım oranının en düşük olduğu iller ise sırasıyla Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa.
İşgücünün eğitim ve yaş dağılımları
*Toplam işgücünün yüzde 16,5'ini 15-24 yaş grubundakiler oluşturuyor.
* Lise altı eğitimlilerde işgücüne katılma oranı; erkekler için yüzde 69,1 iken kadınlar için bu oran yüzde 24.
* Yükseköğretim mezunu, erkeklerde yüzde 85,4 olan işgücüne katılma oranı, kadınlarda yüzde 72.
Tarım sektöründe çalışan 589 bin kişiTÜİK verilerine göre, 2011 yılı Mart döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 545 bin kişi artarak 23 milyon 286 bin kişiye yükselirken bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 589 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 956 bin kişi arttı.
İstihdam edilenlerin çoğunluğunu tarım sektörü oluşturuyorMart 2011 verilerine göre istihdam edilenlerin yüzde 24,8’ini tarım sektörü oluştururken yüzde 20,6’sını sanayi, yüzde 6,2’sini inşaat ve yüzde 48,4’ünü de hizmetler sektörü oluşturuyor.
Hizmetler Sektöründe Azalış VarVerilere göre, istihdam edilenlerin sayısında tarım sektörünün 0,9 puan, sanayi sektörünün 0,8 puan ve inşaat sektörünün arttış görülürken hizmetler sektörünün payının 2,1 puan azaldığı görülüyor.
İstihdam edilenlerin sayısında kadın nüfusu azİstihdam yapısına bakıldığında 2011 Mat döneminde istihdam edilenlerin yüzde 71,3’ünü erkek nüfus oluşturuyor. Yüzde 59,3’ünü lise altı eğitimlinin oluşturduğu verilere göre istihdam edilenlerin yüzde 61,2’si ücretli, maaşlı ya da yevmiyeli, yüzde 25,6’sı kendi hesabına ya da işveren, yüzde 13,2’si ise ücretsiz aile işçisi.
Çalışanların Yüzde 3’ünün ek bir işi varİstihdam edilenlerin yüzde 3’ü ek bir işte çalışırken, yüzde 3’ü de mevcut işini değiştirmek için ya da mevcut işine ek olarak yeni bir iş arıyor. Ücretli olarak çalışanların yüzde 90’ı da sürekli bir işte çalışıyor.
Sektörlerin İstihdam DurumuVerilerde, 2011 yılının birinci döneminde gerçekleşen üç aylık inşaat sektörü istihdam endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2’lik bir artış gösterdi.
Sanayi sektöründe ise bir önceki yılık aynı dönemine göre yüzde 6,2’lik artışla üç aylık sanayi istihdam endeksi 103,1 olarak belirlendi.
kaynak www.ekonometri.com.t
0 yorum:
Yorum Gönder