29 Ocak 2014 Çarşamba

Merkez piyasaları rahatlattı gözler Fed'de

0 yorum

Merkez piyasaları rahatlattı gözler Fed'de

Yurtiçi piyasalar, Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkan sert faiz artırım kararlarıyla TL'nin diğer para birimleri karşısında yaklaşık 15 günlük kayıplarını telafi etmesinin ardından bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) kararına odaklandı.

PPK dün gece saat 12.00 de açıkladığı faiz kararıyla piyasa beklentilerinin de üzerinde bir adım atarak TL üzerindeki baskıyı hafifletti. PPK faiz koridorunu yüzde 8 - 12 aralığına çekerken, yüzde 4,5 olan politika faizini de yüzde 10'a yükseltti.
PPK, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlamasının temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacağını ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini ifade etti.
Analistler, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmalarında özellikle vurguladığı "orta ve uzun vadeli enflasyon algısında bozulmaya izin verilmeyecek" söyleminin gereğini yerine getirdiğini ve TL'nin diğer para birimleri karşısında pozitif seyredebileceğini belirtiyor. Yükselen faizlerin hisse senedi piyasalarında özellikle bazı sektörlerde negatif etkileyebileceğini ifade eden analistler, buna karşın TL varlıklarına olan güvenin artmasıyla genel olarak para girişlerinin artmasını beklediklerini kaydediyor.
Faiz artışının etkisinin piyasalarda dengelenmeyi sağlayarak türbülansı engelleyeceğine değinen analistler, kalıcı düzelme için küresel piyasalardaki sermaye akışlarının normale dönmesi ve yurtiçindeki siyasi gelişmelerin takip edileceğine dikkati çekiyor.
Dün dolar/TL'de PPK öncesinde düşüş eğilimiyle 2,27 seviyelerinde yatay bir seyir öne çıkarken, PPK kararından sonra uluslararası piyasalarda 2,1636 seviyesine kadar gerilediği görüldü.
Bugün bankalararası piyasada 2,18 seviyelerinden başlayan dolar/TL şu dakikalarda 2,1725 seviyesinden alıcı bulurken dün 3,10 seviyesinde seyreden avro/TL ise 2,97 seviyelerinden işlem görüyor. Analistler, BIST 100 endeksinin 65.500 seviyesinin direnç olarak takip edileceğini, bu seviyenin üzerinde pozitif görünümün kademeli olarak devam edebileceğini belirterek, bu akşam saat 21.00'de açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının küresel piyasalarla birlikte yön üzerinde ana belirleyici olacağını kaydediyor.
kaynak www.haber.doviz.com

Dolar ve Euro'daki düşüş sevindirici , ancak zamana bakmak lazım.Gerçekten ateş söndü mü ? Yoksa en küçük bir rüzgarda tekrar alevlenecek mi ?


Haberin Devamı ►

Merkez Bankası olağanüstü toplantı kararlarının tam metni

0 yorum

Merkez Bankası olağanüstü toplantı kararlarının tam metni


Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar verilmiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5’ten, yüzde 8’e yükseltilmiştir.
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltilmiştir.
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 10,25 düzeyinden yüzde 15 düzeyine yükseltilmiştir.

Son dönemlerde iç ve dış piyasalarda risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmeler yaşanmaktadır. Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarılmıştır; (ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır.
Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Bu duruş altında enflasyonun 2015 yılının ortaları itibarıyla yüzde 5 düzeyine ulaşacağı öngörülmektedir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
kaynak www./realtime.wsj.com


Haberin Devamı ►

Beklenen karar açıklandı.Merkez Bankası'ndan şok faiz arttırım kararı

0 yorum

Merkez Bankası'ndan şok faiz arttırım kararı

Merkez Bankası sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın merakla beklediği kararını açıkladı. Merkez son dönemde TL'nin hızlı değer kaybettiği piyasaya tam bir şok yaşattı. TCMB gecelik borç verme faizini yüzde 12'ye yükseldi. Merkez haftalık repo faizini yüzde 4,5'tan yüzde 10 çıkardı ve bundan sonra fonlamanın temel olarak haftalık repo faizinden sağlanacağını belirterek ortodoks politikaya dönüş sinyali verdi.
Merkez Bankası'nın beklentilerin oldukça üzerindeki faiz artırım kararı Dolar/TL üzerinde etkisini hemen gösterdi. Karar açıklanmadan 2,25 seviyesinde olan Dolar/TL kuru 2,20'nin altına indi. Bu sabah itibariyle kur 2,17 seviyesine kadar indi.
Merez Bankası Olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısının ardından piyasaların hiç beklemediği kadar radikal faiz kararları aldı. Merkez gecelik marjinal fonlama oranı olarak adlandırdığı, borç verme faizini yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çekti. Borçlanma faiz oranı yüzde 3,5'ten yüzde 8'e çıkarıldı. APİ çerçesinde piyasa yapıcısı bankalara tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6,75'ten yüzde 11,5'e yükseltti.
Böylelikle Merkez Bankası'nın uzun süredir uyguladığı koridorun alt-üst bandı 3,5-7,75 (Ek parasal sıkılaştırma günleri yüzde 9) seviyelerinden 8-12 bandına çekildi. Merkez üst bantta 425 baz puan, faiz arttırımına gitti.
TCMB'nin oldukça 'şahin' kararları arasında belki de en önemlisi haftalık repo faizinin 550 baz puan artırırak yüzde 4,5'ten yüzde 10'a çıkarması oldu. Yaklaşık üç yıldır Merkez Bankası'nın uyguladığı ve sürekli yeni terimlerin eklendiği para politikası nedeniyle işlevini yitiren haftalık repo faizi yeni alınan kararla yeniden Merkez Bankası fonlama faiz olarak kullanılacağı açıklandı.
Merkez Bankası özellikle son aylarda 'bağımsızlık' konusunda oldukça eleştiriliyor. Bankanın oldukça radikal kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Faizlerin artırılmasına karşıyım. Temenim odur ki atacakları adım isabetli olur' açıklamasından birkaç sonra geldi.
Societe Generale'den Benoit Anne kararın ardından Son aylarda yatırımcılar tarafından bağımsızlığı sorgulanan TCMB'nin oyuna geri döndüğü yorumunu yaptı. Anne, kararı 'agresif ve kredibl' olarak yorumladı.
SADELEŞTİRME KARARI
Para Politikası Kurulu'nun yazılı açıklamasında iç ve dış piyasalardaki risk algılamasını olumsuz etkileyen gelişmelerin yaşandığı belirtilerek şu noktaların altını çizdi:
"Bu süreçte Türk lirasında belirgin bir değer kaybı ve risk priminde kayda değer bir artış gözlenmiştir. Merkez Bankası bu gelişmelerin enflasyon ve makroekonomik istikrar üzerindeki olumsuz yansımalarının sınırlamak için üzerine düşeni yapacaktır. Bu çerçevede Kurul fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir."
Merkez Bankası'nın açıklamasında enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğinin altı çizildi.
Deniz Yatırım başekonomisti Özlem Derici BloombergHT televizyonuna yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın aldığı kararların önemli şokları absorbe edebilecek güçte olduğunu söyledi. Derici şöyle konuştu:
"Bu kararın orta vadeli etkileri pozitif olacaktır. Reel ekonomide biraz maliyetine katlanacağız. Kredi maliyetinden artış ve dolayısıyla büyümeden fedakarlık edilebilir. Bizim öngörümüze göre Merkez Bankası'nın bu yıl 150 baz puanlık bir artışla büyüme tahminimiz yüzde 3 seviyesine çekmiştik. Şimdi bunu biraz daha düşürebiliriz."
kaynak www.wsj.com.tr.
Nihayet Merkez Bankası faiz silahını kullanmaya karar verdi.Kaçınılmaz olan bu karar sonrasında dolar ve Euro düşüşe geçti.Ancak ben  biraz kötümser bakıyorum.Bir süre iniş yapacak olan dolar ve euro tekrar yükselişe geçebilir.Umarım yanılırım.

Haberin Devamı ►

11 Ocak 2014 Cumartesi

Birini elektrik çarpacak ama...

0 yorum

Birini elektrik çarpacak ama...


Elektrik dağıtım özelleştirmeleri geçtiğimiz yıl tamamlandı. 2010-2013 döneminde gerçekleştirilen ihalelerden devletin kasasına 12 milyar 744 milyon dolar girdi. Dağıtım şirketleri bu satınalma işleminin yüzde 20’sini kendi kasalarından karşılarken, geriye kalan yüzde 80’ni ise bankalardan kredi kullanarak gerçekleştirdi. Yani dağıtım şirketleri 10 milyar doları bankalardan temin etti. 

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan, “Dağıtım şirketlerinin önemli bir bölümü banka kredilerini bu yıldan itibaren ödemeye başlayacak. Son bir yılda döviz kurundaki artış yüzde 20 oldu. İç ve dış faktörlerden kaynaklanan kur artışı şirketleri zorlayacak” dedi. Dağıtım şirketlerinin bütün işlemlerini TL üzerinden gerçekleştirdiğini hatırlatan Arslan, “Şirketler alacaklarını TL cinsinden tahsil ederken, borçlarını döviz cinsinden ödüyor. Dolayısıyla kurdaki makasın açılması şirketlerin nakit akışını ve ödeme güçlerini zayıflatacaktır” diye konuştu. 

Doğu’da işler zorlaştı

Arslan, elektrik dağıtım şirketlerinin yüklendikleri kredi borcunu tüketiciye yansıtmasının teknik olarak mümkün olmadığını belirterek, “Yapılan anlaşmalar gereği kur ve diğer riskler dağıtım şirketleri tarafından üstlenilmiş durumda. Bu nedenle tarifelerde bir değişiklik beklemiyoruz” şeklinde konuştu. 

Döviz kurundaki dalgalanmadan en fazla kaçak-kayıp oranının rekor kırdığı Dicle, Vangölü ve Aras Bölgeleri etkilenmiş görünüyor. 

Örneğin kaçak-kayıp oranının yüzde 75 olduğu Dicle Bölgesi için 387 milyon dolar ödeyen İşkaya- Doğu Ortak Girişim Grubu bir taraftan borçlarını öderken diğer taraftan da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından verilen hedefleri tutturmaya çalışıyor. Limak Enerji Grubu Koordinatörü İsmail Ergüneş , “Bu bölgeleri devralan gruplar özelleştirme için 634 milyon dolar ödedi. Ancak özelleştirme gelirinden daha önemlisi yıllardır düşmeyen kaçak-kayıp oranının düşürülmeye başlanması. Bu şirketlerin risklerinin hafifletilmesi ve hedeflerinin belki yeniden belirlenmesi gerekiyor” dedi.

88 milyar lira fatura ödedik

Türkiye’de geçen yıl 245,5 milyar kilovatsaatlik elektrik tüketildi. Yaklaşık 88 milyar lira fatura ödendi. AA’nın haberine göre, geçen yıl kişi başına tüketilen elektrik miktarı 3 bin 246 kilovatsaat, elektrik tüketim bedeli de 1168 lira oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun tüketici fiyat endeksinde yer alan 1 kilovatsaatlik ortalama elektrik fiyatı ise geçen yıl 36 kuruş seviyesinde seyretti. Geçen yıl en fazla elektrik tüketimi 22.6 milyar kilovatsaat ile Temmuz da gerçekleşti.

Belediyenin kaçak elektrik intikamı!

Batman’ın Gercüş İlçesi’nde elektrik dağıtımını gerçekleştiren Dicle Elektrik A.Ş.,(DEDAŞ) 3 milyon liralık elekrtik borcunu bir türlü ödemeyen belediyenin elektriklerini kesti. 

Bunun üzerine BDP‘li Belediye Başkanı Esat Üner, işyeri açma ruhsatı olmadığı gerekçesiyle içinde 4 personelin bulunduğu DEDAŞ İşletme Şefliği binasını mühürletti. Yaklaşık 2 saat içeride mahsur kalan personel daha sonra polisler tarafından kurtarıldı.
Haberin Devamı ►

The Economist: Türkiye'nin maskesi düştü

0 yorum

The Economist: Türkiye'nin maskesi düştü

Economist dergisinin son sayısındaki değerlendirmede, Türkiye’de Aralık sonunda başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının “Türkiye’de işlerin kontrolden çıkmaya başladığı” kanısını doğurduğu belirtiliyor.

Ekonomik göstergelerin faiz artışının zorunluluğuna işaret ettiğini öne süren Economist, Merkez Bankası’nın ise alternatif yollar aradığına dikkat çekiyor.
Değerlendirmede, Başbakan Tayyip Erdoğan eleştirilerek, ekonominin ancak “dersini almış bir Başbakan” tarafından rayına oturtulabileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, Türk ekonomisinin son yıllarda sanayi yatırımıyla değil, borca dayalı tüketim ve emlak yatırımlarıyla büyüdüğünün altı çiziliyor.
Faiz oranı artmalı mı?
“Türkiye’nin ekonomisi: Maske düştü” başlıklı değerlendirmede, Türkiye gündemini sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarında iddianame ve hüküm ortaya çıkmasa bile, gelişmelerin yerli ve yabancı yatırımcıları ürkütmeye yettiği belirtilerek, özellikle yargı bağımsızlığına ve hukukun uygulanmasına ilişkin kaygılar olduğu dile getiriliyor.
BBC Türkçe’nin haberine göre; enflasyon %7’nin üzerindeyken, cari işlem açığının gayrı safi milli hasılanın %7’si civarında seyrettiğini aktaran Economist, hem yabancı yatırımın, hem özel tasarrufun hem de ihracatın azaldığının altını çiziyor.
Böyle bir ortamda her “Ortodoks ekonomistin” faizlerin yükseltilmesi seçeneğine yöneleceği belirtilen analizde, Merkez Bankası’nın ise, bir hesaba göre %11 dolayında olması gereken faiz oranını %8’de tuttuğu kaydediliyor.
Economist, Merkez Bankası’nın faiz oranını artırmak yerine, Türk bankalarına rezerv ihtiyaçlarının bir kısmını Türk lirası yerine döviz olarak tutma hakkı tanıdığını anlatıyor ve ekliyor: “Yabancı para ülkeye akarken bu, Türk lirası üzerindeki baskıyı hafifletmek için iyi bir yoldu. Ama para birimi zayıflarken, yatırımcıları huzursuz etmekten başka bir işe yaramaz.”
Uzmanların, Başbakan Erdoğan’ın ısrarı nedeniyle, 30 Mart’takiy yerel seçimlerden önce faiz oranı artışı beklemediğini aktaran Economist, piyasa güveni sağlanamazsa, döviz alarak Türk lirasının değerini sabitlemeye çalışan Merkez Bankası’nın “nefesinin tükenebileceği” uyarısı yapıyor.
Türkiye’nin %9’lara varan gayrı safi yurtiçi hasıla büyümesinin borca dayalı özel tüketime ve Türk inşaat şirketlerine verilen büyük ihalelerle beslenen emlak yatırımlarına dayandığı tespitini yapıyor.
Dergiye göre, sanayiye yatırım yapılmayan bu dönemde ABD’nin küresel krizden çıkış için uyguladığı canlandırma programı sayesinde Türkiye’ye giren para da altyapı ve emlak sektörlerine aktı.
Economist şu ifadelere yer veriyor: “Ona karşı çıkanlardan bazıları bile, 'dersini almış bir Başbakan yine de ekonomiyi rayına oturtabilirdi' diyor.” Dergi, bunun için Erdoğan’ın, eski müttefiği Fethullah Gülen hareketiyle barışması, faiz oranı artışına izin vermesi ve yargının görevini yapmasını sağlaması tavsiye ediliyor analizde.
Mevcut gidişatta, İstanbul’a kanal ve üçüncü havalimanı gibi on milyarlarca dolarlık projelerin de riske girebileceği uyarısı yapıyor Economist.


Haberin Devamı ►

6 Ocak 2014 Pazartesi

Otomotiv sektöründe ÖTV artışı şoku yaşanıyor.

0 yorum

Otomotiv sektörü yeni yıla ÖTV artışı şokuyla girdi

Otomotiv sektörü, mevcut vergi oranlarına çözüm beklerken, yılın ilk gününde gelen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla şaşkınlık yaşadı. ÖTV artışının, döviz kurundaki yükselme ve taşıt kredileriyle ilgili yasal düzenlemelerle birlikte düşünüldüğünde pazarı daraltacağı yönünde hemfikir olan sektör temsilcileri, mevcut şartlar altında fiyatlarda önemli artışlar da görülebileceği yönünde görüş bildirdi.


Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, sektörün yaşlı araç parkı ve yüksek vergi oranı gibi birçok problemine çözüm beklerken, öngörmedikleri bir şekilde ÖTV oranlarının artırılmasının kendileri için çok şaşırtıcı olduğunu belirterek, bu durumun otomotiv sektörü ve bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları olumsuzetkileyeceğini ifade etti.
Otomotiv sektörü için zaten olumsuz tahminlerle başladıkları 2014'te sektör için yılın ilk gününde gelen ÖTV artışının da eklenmesiyle daha vahim sonuçlar ortaya çıkacağını dile getiren Bayraktar, "Tüm bu olumsuzluklar ve belirsizlikler, sektör olarak önümüzü görmemize, sağlıklı tahminler yapmamıza engel olmaktadır. Bu sürpriz artış sonrasında, sektörümüzdeki tüm markaların 2014 yılı için belirledikleri hedef ve stratejileri yeniden revize etmeleri gerekmektedir" diye konuştu. 
İbrahim Aybar: "Her vergi zammı belli bir daralmaya meydan verir"
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, makroekonomik dengeler nedeniyle her türlü vergi zammının doğal olarak sektörde belli bir daralmaya meydan vereceğinin bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Zaten oldukça yüksek olduğu her vesileyle dile getirilen ve otomobilin tescili esnasında alınan ÖTV'nin daha da yükselmesinin 2014 otomotiv pazarında yeni bir daralmaya meydan vereceğini belirten Aybar, "2013 yılının otomotiv satışlarından yüzde 10 kadar eksikolacağını tahmin ettiğimiz 2014 pazarının bu yeni vergi artışlarıyla 700 bin seviyelerini bulması bile iyimserlik olur" dedi.
Kamil Başaran: "İç pazarın 700 bin seviyelerine gerileyeceğini tahmin ediyoruz"
TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Kamil Başaran, otomotiv sektörüne ilişkin yeni vergi oranı artışının iç talebi daraltacağını vurgulayarak, "Sektörün gelişimi ve gelecek hedeflerine ulaşması için ülkemize yeni yatırımların kazandırılması şart. Bu yatırımların yapılması, daha çok üretim veistihdam sağlanması ancak iç pazarın büyümesiyle mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Kamil Başaran, tüketici güven endeksinin düştüğü, döviz kurlarının yükseldiği mevcut ortamda, vergi oranı artışlarıyla birlikte araç fiyatlarının yükseleceğini, 2013 yılında yaklaşık 850 bin adet ile kapanan iç pazarın 2014'te 700 bin seviyelerine gerileyeceğini tahmin etttiklerini dile getirdi. -
Mehmet Akın: "Fiyatlarda önemli artışların kaydedilmesi artık kaçınılmaz"
Nissan Pazarlama Müdürü Mehmet Akın ise ekonomik gelişmeler ile son yasal düzenlemelerin otomotiv sektörü özelinde 2014 ve sonrası için pazar öngörülerinin revize edilmesini zorunlu halegetirdiğini söyledi. Özellikle kurda yaşanan hızlı artış, taşıt kredileri ile ilgili yasal düzenlemeler ve ÖTV oranlarındaki değişimin 2014 ve sonrasında pazar talebini olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Akın, şunları kaydetti: "Mevcut şartlar altında pazar fiyatlarında önemli artışların kaydedilmesi artık kaçınılmaz olmuştur. Kurdaki artışın ve ÖTV oranlarındaki değişimin araç fiyatları üzerindeki artış etkisini ocak ayı ile birlikte 2013 model yılı araçlar dahil göreceğimizi düşünüyoruz. Sektörün fiyat artışı ile ilgili bir tahmin yapmak zor olmakla birlikte kur ve ÖTV artışları değerlendirildiğinde yaklaşık yüzde 14'lere varan bir artış olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu oran markaların satış planlarına göre farklılık gösterebilecektir. Sektörün tüm paydaşları ile sağlıklı bir şekilde büyümesi için minimum 700 bin adetlik bir pazara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Fakat son gelişmelerle birlikte 2014 pazar beklentimizin 600 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz."
Mehmet Akın, Nissan olarak Türkiye'nin ve Türk otomotiv sektörünün potansiyeline inançlarını koruduklarını ve Türkiye'nin yaşanan bu gelişmeleri en kısa sürede atlatarak tekrar ekonomik canlılığına erişmesini temenni ettiklerini de ifade etti. 
Ali Haydar Bozkurt: "Bir dizi önlem gündeme gelebilir"
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt ise ÖTV artışı kararının sektördeki satış adetlerini gelecek yıl 500-600 binler seviyesine gerileteceği öngörüsünde bulundu. Sektör için kritik sınır olan 700-800 bin altı satışlara ulaşmaları durumunda giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşanabileceğine dikkati çeken Bozkurt, "Kendi sektörümüz ve bağlantılı sektörler ile birlikte tüm markaların satışların gidişatına göre bir dizi önlem almaları da gündeme gelebilir" dedi.
Marc Bergeretti: "Hedef ve stratejilerimizi yeniden revize etmek durumunda kalabiliriz"
Peugeot Otomotiv Pazarlama AŞ Genel Müdürü Marc Bergeretti, son dönemde yaşanan döviz kurlarındaki artışların 2014 yılı başından itibaren otomobil fiyatlarına yansıtılması sonrasında 2014 yılı otomobil pazarında bir daralma yaşanmasını öngördüklerini aktararak, "Yeni krediuygulamalarının ve faiz oranlarının da bu daralmaya etkisi olabileceğini düşünüyorduk. Ancak yılbaşı itibariyle binek otomobiller için uygulamaya konulan yeni ÖTV oranları bu daralmanın daha fazla olmasına sebep olabilir. Bu doğrultuda 2014 yılı için hedef ve stratejilerimizi yeniden revize etmek durumunda kalabiliriz" açıklamasını yaptı. -
Önder Göker: "Pazarın 800 binli adetlerin çok daha altında kalacağını öngörüyoruz"
Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, son açıklanan beklenmedik ÖTV zamlarının yanında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 1 Şubat'ta devreye girecek tüketici kredileri ile ilgili düzenlemeleri ve döviz kurlarındaki hareketliliğin, otomotiv pazarını olumsuz yönde etkileyerek pazarın daralmasına neden olacağını söyledi. Önder Göker, pazarın daha önce verdikleri 800 binli adetlerin çok daha altında kalacağını öngördüklerini kaydetti.
Doğuş Otomotiv: "2014 hedeflerini yeni gerçeklere uygun hale getireceğiz"
Doğuş Otomotiv'den yapılan açıklamada da 2014 yılı itibariyle ÖTV oranlarına getirilen artışın veBDDK'nın kredilerdeki düzenlenmesinin otomotiv pazarını daraltıcı yönde etkisinin olacağı belirtilerek, "Bu gelişmeleri önümüzdeki aylarda izleyip 2014 yılının hedeflerini, gerekli görürsek, yeni gerçeklere uygun hale getireceğiz" denildi.
kaynak www.milliyet.com
Sıfır araba alacaklara şok etkisi yapan bu zam ile sıfır araba satışlarının ilk  6 ay için tahmin edilenden düşük olacağını tahmin ediyorum.
Özellikle yaz başı gibi ikinci el araba piyasasında ciddi artışlar ve satışlar gelebilir.

Haberin Devamı ►

Yurt dışında tatil bitti Dolar uçtu

0 yorum

Dolarda yeni rekor

Yabancılar tatilden satışla döndü, dolar kuru 2.1930 ile yeni bir rekor kırdı.


Bankacılar bugün itibarıyla tatil havasından çıkılarak hacimlerin tekrar yıl ortalamasına döneceğini belirtiyorlar.

Cuma günü akşam saatlerinde 2.18 seviyesinde işlem gören dolar/TL bugün 2.1930'a yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü.

Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine 17 Aralık'ta başlayan süreç yürütme ve yargı arasında yaşanan tartışmalar ve hükümetin yüzlerce emniyet görevlisini görevden almasıyla devam etti.

Hükümet oğulları tutuklanan bazı bakanların da dahil olduğu geniş çaplı bir kabine revizyonuna da gitti.

Piyasalar gelişmelerin önümüzdeki 2 yılda yapılacak 3 seçime ve son 10 yılı aşkın süredir devam eden tek partili hükümet dönemi ve siyasi istikrara nasıl yansıyacağını merak ediyor.


kaynak www.milliyet.com 

Aslında bu zaten önceden tahmin edilebilecek bir durum.Umarım yükseliş trendi daha fazla uzun sürmez.
Haberin Devamı ►

2 Ocak 2014 Perşembe

Yurtdışı borsalarda 2014 nasıl başladı Ana

0 yorum

Dış borsalar 2014'e nasıl başladı?

Yeni yıl tatillerinin sürdüğü global piyasaların 2014’ün ilk işlem gününde sakin kalması bekleniyor.

ABD borsaları yılın son işlem gününü yüzde 0,4’e varan oranlarda yükselişle yeni zirve seviyelerinden tamamladı. 
 
Bu sabah itibariyle baktığımızda, ABD vadelilerindeki yükselişlerin sürdüğü görülüyor. ABD’de de yeni yıl rehavetinin birkaç gün daha sürebileceği düşünülüyor.
 
Avrupa’da bugün Almanya ve Fransa piyasaları kapalı olacak. 
 
Açık olan Avrupa borsalarının ise, 2013 yılında yakalanan güçlü ivmeyi 2014 yılında da devam ettirerek yıla artıda başlamaları bekleniyor. 
IG analistleri, FTSE 100'ün 6 puan artıda açılacağını tahmin ediyorlar. 
 
Analistler, ABD'de piyasaların 2013 yılını güçlü yükselişlerle kapatmalarının da bugün Avrupa borsalarında olumlu hava estireceğini öngörüyorlar.
 
ASYA KARIŞIK 
Asya borsaları 2014 yılının ilk işlem gününe karışık bir seyir ile başladı. Asya'da piyasaların yönünü 2013'ün son iylem gününde Wall Street'de yaşanan yükseliş ile Çin'de dün ve bugün açıklanan imalat sektörü PMI verileri belirliyor. 
 
Japonya'nın tatil olduğu bugün, Hong Kong, Singapur ve Jakarta borsaları yükselişle açılırken, Güney Kore'de Kospi, Malezya'da Kuala Lumpur Bileşik ve Avustralya'da Sidney All Shares endeksleri ise düşüş gösterdi. 
 
Şu sıralarda Kospi Endeksi'nde kayıp yüzde 1,79'a ulaşırken, en güçlü yükseliş ibse yüzde 0,97 ile Jakarta Bileşik Endeksi'nde yaşanıyor.


Haberin Devamı ►

2014 Zamlarla başladı ....

0 yorum

Yeni yılda yeni zamlar

Bakanlar Kurulu Kararına göre, bazı mallarda uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarlarında değişikliğe gidildi.


İçki, sigara, cep telefonu ve otomobilde ÖTV artırıldı. Vergi artışından sonra en ucuz sigara 6 TL oldu. 70’lik rakının fiyatı 57 liraya yükseldi. Bir şişe biranın fiyatı 5 TL’ye dayandı.

Türkiye yeni yıla zamlarla girdi. Bakanlar Kurulu otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisini (ÖTV) çeşitli oranlarda artırdı. ÖTV artışından sonra otomobile yüzde 3.5-4, alkollü içeceklere yüzde 8-15, sigaraya yüzde 3-17 arasında zam geldi. Yılın ilk günü resmi tatil olduğu için zamlar bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe giren kararına göre, yeni binek otomobil alımında ödenen ÖTV artırıldı.
Motor hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler için uygulanan yüzde 40 oranındaki vergi yüzde 45’e, motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ün altında olanlar için uygulanan yüzde 80 oranındakı vergi yüzde 90’a, motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler için uygulanan yüzde 130’luk vergi oranı ise yüzde 145’e yükseltildi.

Paket başına 53 kuruşluk artış


Alkollü içkilerde de asgari maktu vergi tutarı birada yüzde 15, diğer alkollü içkilerde yüzde 10 oranında artırıldı. Bakanlar Kurulu, tütün mamullerinde uygulanan ÖTV’de de artışa gitti. Buna göre, paket başına asgari maktu vergi 3.22 liradan 3.75 liraya, paket başına maktu vergi de 9.22 kuruştan 13 kuruşa çıkarıldı.

Cep telefonlarından adet başına uygulanan 100 liralık vergi de 120 liraya yükseltildi.

ÖTV’deki değişiklikle birlikte, söz konusu ürünlerin fiyatlarına bugünden itibaren zam gelecek. Uzmanların verdiği bilgiye göre binek otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 3.5-6.5 artış olacak. Alkollü içecek fiyatlarında ortalama yüzde 8-15 arasında, sigara fiyatlarında ise ortalama yüzde 3 ila yüzde 17 arasında zam olacak.

1- Ucuz cep fiyatı yüzde 10 artar

Cep telefonunda adet başına uygulanan 100 liralık vergi de 120 liraya yükseltildi. Cep telefonu fiyatında yüzde 47’ye yükselen vergi oranlarının da özellikle giriş seviyesi telefonları vuracağı belirtiliyor. Bu artış, bütün cep telefonu modellerinin fiyatına 20 TL’lik yükselme olarak yansıyacak. 200 TL’lik bir cep telefonunda 20 TL’lik fiyat artışı yaşanacak, bu da yüzde 10 zamma denk geliyor.

MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, ÖTV artışıyla da özellikle giriş seviyesindeki telefonların fiyatının etkileneceğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bir cep telefonundan alınan vergi oranı yüzde 47’ye çıktı. ÖTV ve KDV dahil olarak 250 TL’lik bir cepte alınan vergi 120 TL’ye çıktı. 600 TL’lik bir telefonun da 200 TL’si vergi. Bu artış giriş seviyesi telefonları vuracak. Yüksek seviyedeki modellere bu marj yansıtılmayabilir. Örneğin, 16 GB iPhone 5S’in peşin fiyatı 2.150 TL. 20 TL fiyata eklemek çok etkilemez, satıcılar olarak fiyata eklemeyebiliriz. Ama giriş seviyesinde aynı şey geçerli değil.”


 2- LÜKS OTOMOBİLİN FİYATI YÜZDE 6.5 ZAMLANACAK
 
Yeni yılın ilk günü, Bakanlar Kurulu kararıyla otomobillere uygulanan ÖTV oranlarının artırılması sektörde büyük şok yarattı. Sürpriz bir kararla yürürlüğe giren ÖTV artışı, mevcut kur artışları nedeniyle beklemede olan fiyat ayarlamaları, kredi taksitlerindeki sınırlama ve şubat başında uygulanmaya başlanacak yüksek kredi peşinatları gibi etkenlerle otomotiv sektörünü düşündürmeye başladı.

Otomotiv sektörü temsilcileri, son dönemde döviz kurlarındaki artışlardan doğan farklar, kredi taksit sınırlaması ve kredi teminat oranları gibi etkenlerin, 2014 yılı için pazarda daralma beklentisini güçlendirdiğini vurgularken, ÖTV artışının, öngörüde bulunmayı ve planlama yapmayı zorlaştıracağını belirtiyor.

Kararın, otomotiv sektöründe pazarı ve tüketimi daraltmayı amaçlayan önlemler içinde sayılabileceğine de dikkat çeken sektör temsilcileri, bunun, istihdam ve yatırımları da etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Fiyatlar oynayacak

Son ÖTV artışları sonrası, 1600 cc ve altındaki motor hacmine sahip otomobillerin fiyatları “sadece vergi farkı”yla yaklaşık yüzde 3.6 zamlanırken, 1600 cc-2000 cc arasındaki otolara yüzde 5.6, 2000 cc ve üzerindeki otomobillere de yüzde 6.6 oranında yansıyacak.

Söz konusu artışta, ÖTV üzerinde alınan KDV miktarının da yükselmesinin etkisi var. Bunun yanında son dönemdeki kur artışlarının da fiyatlara yansıtılması, zammı artırabilecek.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, kararın sektör için büyük sürpriz olduğunu belirtirken, “Son dönemde gerek döviz kurlarındaki hızlı yükseliş, gerekse BDDK’nın otomobil kredilerine getirdiği sınırlamaların 2014’te sektörümüzü olumsuz etkileyeceğini zaten öngörüyorduk. Otomotiv sektörü için zaten olumsuz tahminlerle başladığımız 2014 yılının ilk gününde, ÖTV artışının da eklenmesiyle daha da vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır. Bu durum, otomotiv sektörü ile bağlantılı sektörlerdeki istihdamı ve planlanan yatırımları da olumsuz etkileyecek” dedi.

Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi çerçevesinde sektörün yaşlı araç parkı, yüksek vergi oranı gibi problemlerine çözüm beklerken, ÖTV’de artışa gidilmesinin şaşırtıcı olduğuna dikkat çeken Mustafa Bayraktar, tüm bu olumsuzluk ve belirsizliklerin, sektörün sağlıklı tahmin yapmasına engel olacağını ifade etti.



ÖTV artışıyla hangi otoya ne zam gelecek?

Motor hacmi 1600 cc’yi geçmeyenler    %3.5

Motor hacmi 1600 cc-2000 cc arasında    %5.5

Motor hacmi 2000 cc’yi geçenler    %6.5



 ‘Bu ortamda önümüzü görmek zor’

 
Kısa bir süre önce “Otomobil pazarı 600 bini geçerse, vergi artışı gelir” öngörüsünü paylaşan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız da, en çok satılan motor hacminde ÖTV artışının düşük tutulmasının, vergi gelirini artırmaktan çok satışları frenleme amacı taşıdığını söyledi.

Şu an sektörün önünü görmekte zorlandığını belirten Biryıldız, pazardaki düşüşün ne kadar olacağını söylemek için biraz zaman geçmesi gerektiğini, ancak gerilemenin “hatırı sayılır” olacağını vurguladı.
Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, ÖTV artışının, 2014’te satışları 500-600 binler seviyesine indirebileceğini belirtti.
Ali Haydar Bozkurt, “Sektör için kritik sınır olan 700-800 bin altı satışlara ulaşmamız durumunda, giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşanabilir. Otomotiv ve bağlantılı sektörlerle birlikte tüm markaların, satışların gidişatına göre bir dizi önlemler alması da gündeme gelebilir” dedi.

 

3- Sigaradaki indirimin ömrü çok kısa sürdü

Sigara şirketlerinin pazardan daha fazla pay alabilmek için kasım ayında başlattıkları indirim rekabeti, Bakanlar Kurulu kararıyla son buldu. Maliye Bakanlığı’nın rekabet sebebiyle vergi gelirlerinin azalacağı uyarısını dikkate alan Bakanlar Kurulu sigaradaki asgari maktu vergiyi 3.22 TL’den 3.75 TL’ye çıkardı ve paket başına alınan maktu vergi miktarını da 6 kuruştan 13 kuruşa yükseltti.

Vergi öncesi 5 liraya kadar gerileyen en ucuz sigaranın fiyatı zamdan sonra 6 liranın üzerine çıktı. Bakanlar Kurulu’nun vergi artışından sonra 6 TL’lik sigaralar 6.5-7 TL, 6.5 TL’lik sigaralar 7-7.5 TL, 9 TL’lik sigaralar 9.5-10 TL ve 9.50 TL’lik sigaralar da 10-10.50 TL’den satılacak.

 

4- BİR ŞİŞE RAKI 57 LİRA OLDU

Alkollü içkilerde de asgari maktu vergi tutarı birada yüzde 15, diğer alkollü içkilerde yüzde 10 oranında artırıldı. Vergiden önce fiyatı 4.15 - 4.25 TL olan 50 cl’lik biranın fiyatı ÖTV artışından sonra 4.50 TL’ye yükseldi. 55 liraya satılan 70 cl’lik rakının fiyatı da 57-58 lira oldu.
Alkollü içeceklerde eski fiyatlar ve zamdan sonraki yeni fiyatlar şöyle:

Vergide ‘rutin’ zam

Vergiler de yeni yılla birlikte rutin zammını gördü. ÖTV, Damga Vergisi, KDV ile diğer bazı vergiler yüzde 3.93 oranında artırıldı. Cep telefonu aboneliğinin ilk tesisinde tahsil edilen maktu Özel İletişim Vergisi tutarı 40 TL’ye çıkarıldı.

Çevre temizlik vergileri de yüzde 3.93 oranında artırıldı. Pasaport bedeli 72 liradan 75 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 135.2 liradan 140.51 liraya, aile cüzdanı 66 liradan 69 liraya yükseldi. B sınıfı sürücü belgesi harcı ise 346.71 lira oldu.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 166 liradan 172 liraya yükseldi. Yeni düzenlemeyle hız sınırını yüzde 30’a kadar aşanlar 172 lira, yüzde 30’dan fazla aşanlar 356 lira ceza ödeyecek.

Yeni yıl gördüğünüz gibi zam bombardımanı ile başladı.2014 yılının çok zor geçeceğini tahmin ediyorum.Ne diyelim Allah yardımcımız olsun...


Haberin Devamı ►
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger