26 Ağustos 2013 Pazartesi

Bankanın bir 'ALO'su 3 TL

0 yorum

Bankalar, gönderdikleri SMS mesajlarından sonra, müşteriyi uyarmak için yaptıkları telefon aramalarına da komisyon uyguluyor. Bankaların müşterilerine cep telefonlarından yaptığı aramaya aldığı bedel 3 lira olarak belirlendi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bir yandan bankacılık işlemleri ve kredi kartlarında uygulanan komisyonlara “sınırlama” getirmek için çalışmalar sürdürürken, diğer yandan da bankalar, faiz dışı uygulamalardan elde ettikleri gelirlere sürekli yenilerini ekliyor. Sayısı 31’den 65’e ulaşan bu gelirlere, geçen nisanda e-posta yoluyla gönderilen kredi kartı ve hesap ekstrelerini de katan bankalar, şimdi de müşterilerini uyarmak için yaptıkları telefon aramalarına da komisyon uygulamaya başladı.
3 liralık arama
Birçok banka, borcunu ödemeyi aksatan müşterilerine gönderdiği uyarı SMS mesajlarına 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren 3 TL hizmet bedeli yansıtmaya başlıyor. Müşterilerini cep telefonlarından arayarak, “Borcunuzun son ödeme tarihi yaklaştı” diye hatırlatma yapan bankaların, bu aramaları karşılığında müşterilerine yansıttığı hizmet bedeli de 3 TL oluyor. Bazı bankaların yurtdışında yapılan harcamaların hesap özetini TL cinsinden alan müşterilerine uyguladığı komisyon oranı da 28 Ağustos tarihinden itibaren yüzde 2’ye çıkıyor. Uygulamayla ilgili bilgilendirme ise son gönderilen hesap ekstrelerinde yapılıyor. Ekstrelerde, “Yurtdışı harcamalar için TL ödemeli hesap özeti alınması durumunda bu harcamalar bankanın döviz satış kuru ve tutarı üzerinden aylık yüzde 2 komisyon ile birlikte TL’ye çevrilecektir” ibaresine yer veriliyor.
5 liralık kurye bedeli
Bankalar ayrıca, kredi kartı ile yapılan EFT işlemlerine 28 Ağustos tarihinden itibaren 5 TL’nin altında olmamak kaydıyla BSMV hariç yüzde 3’lük komisyon uygulamaya başlıyor. Bazı bankalar ise yeni düzenledikleri ya da yeniledikleri kredi kartı ve banka kartları için bundan böyle kart bedeli dışında bir de kurye bedeli alacak. Bu bedel, gönderilen her bir kart için 5 TL olacak. Bankalar, geçen nisandan itibaren müşterilerinin e-posta hesaplarına sıfır maliyetle gönderdiği kredi kartı hesap özetleri için de 1 TL hizmet bedeli alma uygulamasını başlatmıştı.
65 masraf kalemi var
EFT’den havaleye, çekten kullandırılan krediye kadar birçok işlem için ek ücret talep eden bankalar, sadece hesap ekstrelerinden değil, aynı şube içindeki hesap işlemlerinden bile ücret alabiliyor. Ancak bankaların uyguladığı komisyonların sayısının son bir yıl içinde 31’den 65’e ulaşması, Gümrük Bakanlığı’nın da ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’ çalışmalarını son aşamaya getirmesini sağladı. Bakanlık, ücret ve komisyon alımına ilişkin düzenlemeleri artıkBDDK üzerinden gerçekleştirecek. Tasarı, bankaların uyguladığı ücret ve komisyonları ortadan kaldırmayacak.
Komisyon ve ücret 11 milyar TL'yi aştı
BDDK’nın Haziran 2013 raporuna göre bankaların hizmet ve komisyon gelirleri yüzde 19,4 artarak 11 milyar lirayı aştı. (Radikal)
Bizim görüşümüz ; Aslında bu bankaların asli görevlerinden biri ,yani geçikmiş ödeme için uyarı SMS atmak veya aramak .Bunun için 3 TL. çok yüksek bir bedele olduğunu düşünüyorum.Bankaların bu tip uygulamalarını bir düzenlemeye koymak gerekir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı ►

Altın yine zirvede

0 yorum

Altın zirveye koşuyor!

Geçen haftayı Fed dalgasıyla bir düşük bir yüksek geçiren altın fiyatları cuma günü kapanışta yakaladığı rekor yükselişi koruyor. Altının onsu yeni haftanın ilk işlem gününde 1.400 dolar sınırına yakın seyrediyor.


1.400 DOLARA ÇOK YAKIN
Cuma kapanışta ABD'den gelen konut verileriyle rekor yükselen altının onsu 1.395 dolar seviyesine tırmanmıştı. Düşük konut verilerinin desteğiyle hızlı yükselen altın, bugün de benzer seviyede. Altının onsu 1.396 dolarla, 1.400 dolar seviyesine çok yakın işlem görüyor. Uzmanlar son dönemde altınla ilgili yükseliş tahminlerini artırmış durumda.
ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM
Gram altın 89,32 TL
Çeyrek altın 154.6 TL
Yarım altın 306.3 TL
Geçen hafta yaşadığımız FED dalgasından sonra Altın ve dövizdeki yükseliş bir süre daha sürecek gibi gözüküyor.Yaz sonu ve sonbahar Dünya'da ve ülkemizde çalkantılarla geçecek gibi görünüyor benden söylemesi.

kaynak ekonomi.milliyet.com.t


Haberin Devamı ►

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Türkiye istihdamda rekora koşacak

0 yorum

Türkiye istihdamda rekora koşacak

Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) üye ülkeler arasında gelecek yıl en fazla istihdam artışının olacağı 3 ülkeden birisi olacak.


Türkiye istihdamda rekora koşacak
AA muhabirinin OECD'nin tahminlerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'nin istihdam artışı gelecek yıl yüzde 2,2 olacak. OECD'nin projeksiyonlarına göre istihdamın yüzdesel olarak en fazla artması beklenen ülkeler yüzde 2,7 ileMeksika ve İsrail.


Bu ülkeleri yüzde 2,2 ile Türkiye takip ederken, ardından yüzde 2,0 ile Amerika ve Lüksemburggeliyor.

Dünyanın diğer büyük ekonomilerinde ise bu rakam Kanada'da yüzde 1,3, Almanya'da yüzde 0,5, İngiltere'de de yüzde 0,7 olarak gerçekleşecek.

Örgütün istihdamda kötü senaryo beklediği ülkeler ise Japonya, Çek CumhuriyetiYunanistan, İtalya, HollandaPolonyaPortekizSlovenya ve İspanya olarak sıralandı.

OECD'ye göre istihdam düşüşünün en fazla beklendiği ülke yüzde 2,1 ile Yunanistan. Tahminlere göre bu ülkede işsizlik oranı gelecek yıl daha da artacak.

kaynak www.milliyet.com
Haberin Devamı ►

Aylık mevduat faizi yüzde 10’a çıkar mı?

0 yorum

Aylık mevduat faizi yüzde 10’a çıkar mı?

Yurtdışından borçlanma maliyetleri artan bankalar, müşterilerine teklif ettikleri mevduat faizlerini artırmaya başladı. Bir ay önce aylık mevduata % 6 faiz veren bankalar, şimdi oranları % 8’lere çıkardılar. Tezgahaltı faiz ise % 9’un üzerinde


Aylık mevduat faizi yüzde 10’a çıkar mı?

ABD merkez bankası’nın (Fed) hamlesi sonrası uluslararası para piyasalarında terse dönen faizler ve para maliyetleri iç piyasada da yeni gelişmelere neden oluyor. Merkez Bankası’nın (MB)Türkiye’de faiz yükseltmesinden sonra bankalar da Türk Lirası (TL) mevduata verdikleri faiz oranlarını yükseltmeye başladı.
Bir ay önce mevduat faiz oranları yüzde 5’ler 6’larda olan bankalar mevduata verdikleri faizleri yüzde 8’e kadar yükselttiler.
Bir ay önce 100 bin liralık mevduattan bir ay vadede net 419 lira kazanan banka müşterileri şimdilerde 593 lira kazanıyorlar.
Bankalar mevduata e-mevduat üzerinden daha fazla faiz ödüyor. İnternet üzerinden açılan TL mevduat hesaplarına kimi bankalar yüzde 8.75 aylık faiz veriyor.
Uluslararası piyasalardaki likiditenin yüksek faiz nedeniyle Türkiye, PolonyaBrezilya gibi gelişmekte olan ülkelere akması nedeniyle dövizin ucuz olduğu günlerde yurtdışı piyasalardan bol miktarda sendikasyon kredileri sağlayan Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar, şimdi doların pahalılaşması nedeniyle TL mevduata yönelmeye başladılar. Tasarrufçuların ilgisini çekmek için faiz oranlarını artıran bankalar, faiz yarışında tezgahaltı faizi de kullanıyor. Birbirlerine müşteri kaptırmak istemeyen bankalar resmi olmayan faizin üzerinde faiz vererek müşteri tutmaya çalışıyorlar. 100 bin TL’nin üzerindeki mevduata yüzde 7’den başlayan faizler veren bankalar, müşteriyle yapılan pazarlıklarda bu oranları yüzde 9’un üzerine çıkarabiliyor.

Yarış hızlı başladı
Yurtdışından sağladıkları düşük faizli sendikasyon kredilerini içeride bozdurarak tüketicilere kullandıran bankalar (uzun vadeli konut kredileri verildi), döviz pahalılışınca bu kez zorlanacakları sendikasyon ödemeleri için mevduat artışına kilitlendiler.
ABD’nin izlediği para politikası nedeniyle Türkiye’de döviz kuru yerinde sayarken, dışarıdan kaynak sağlayan Türkiye’deki bankalar faizlerini yükseltmedikleri TL mevduat için yarışa girdi. Bir ay içinde mevduat faizleri yüzde 5’ten yüzde 8’lere çıktı.
Piyasada sendikasyon borçlanmaları yüksek olan bankaların başlattığı bu yarışa diğer bankalar da çeşitli mevduat ürünleriyle katılıyor. Yarışın dışında kalmak istemeyen ve benzer yaklaşımları daha önce de gören piyasa oyuncularından bazıları son bir yıl içinde mevduat müşterilerinin ilgisini çekecek alternatif ürünler çıkarmaya başlamışlardı.
Bu ürünlerle piyasada öne çıkan bankalar, şimdi FED’in dış dünyadaki hamlesiyle terse dönen durumdan yararlanmak istiyorlar. Bu nedenle mevduat sahipleri tasarruflarından bekledikleri oranlarda tasarruf elde etmek için sektördeki farklı büyüklüklerdeki bankaların faiz oranlarına bakmalılar.
Benim görüşüme göre  önümüzdeki aylarda faiz oranları 1-2 puan daha artabilir gibi gözüküyor.Bekleyip göreceğiz.
kaynak www.milliyet.com 

Haberin Devamı ►
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © İş Haberleri ve Ekonomi portalı Design by O Pregador | Blogger Theme by Blogger Template de luxo | Powered by Blogger